Danie najlepiej zrobić z makaronu z mąki pełnoziarnistej, albo gryczanej – świetnie łączy się z pieczonymi, „dymnymi” warzywami i boczniakami.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Jedno z tych niepozornych, nieoczywistych dań, których człowiek, będąc w restauracji, pewnie z karty by nie wybrał. I szkoda, bo to prosta, bardzo smaczna i zdrowa potrawa. Robi się ją szybko i nie wymaga dużo pracy. Zadanie można sobie jeszcze ułatwić piekąc wszystkie składniki w piekarniku, łącznie z grzybami. Potem wystarczy wymieszać warzywa z makaronem i gotowe.
Danie inspirowane przepisem z cooking.nytimes.com
Składniki:
- ½ opakowania makaronu pełnoziarnistego, albo według uznania
- ½ główki kalafiora
- 1 puszka cieciorki 400 g
- Dwie garści pomidorków koktajlowych
- Kilka boczniaków
- Garść migdałów
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- ½ łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie)
- ½ szklanki tartego parmezanu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- Kilka łyżek siekanej pietruszki
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Nastaw piekarnik na 200 stopni. Umyj kalafiora i podziel na różyczki. Przepłucz cieciorkę. Wyłóż warzywa na tackę do pieczenia. Polej olejem, posól, popieprz, wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 25 minut.
Krok 2
W połowie pieczenia warzyw zagotuj wodę w garnku, wrzuć makaron. Gotuj minutę krócej niż czas przewidziany na opakowaniu.
Krok 3
Po wrzuceniu makaronu wstaw na kuchenkę patelnię lub szeroki rondel, rozgrzej i wsyp na nią umyte pomidorki. Praż na dość mocnym ogniu bez tłuszczu, aż zaczną się podpiekać. Wtedy dodaj do nich 2 łyżki masła, a następnie grzyby, tymianek i parmezan. Smaż aż boczniaki się zezłocą. Zacznij rozgniatać pomidorki, żeby wydobyć z nich sok i żeby zmiękły.
Krok 4
Wyjmij warzywa z piekarnika, dodaj do warzyw na patelni. Dodaj posiekane migdały. Wymieszaj. Odcedź makaron, zachowując pół szklanki wody z gotowania. Wlej wodę na patelnię z warzywami, wrzuć do nich makaron i wymieszaj całość. Dodaj starty ząbek czosnku. Trzymaj patelnię przez chwilę na ogniu do czasu, aż woda odparuje i zmieni się w emulsję. Wsyp tarty parmezan, siekaną pietruszkę, dopraw pieprzem kajeńskim. Podawaj.
Smacznego!