Prosta i tania zapiekanka. Dobrze sprawdzi się w roli szybkiego obiadu. Tzn. pieczenie zajmuje ponad pół godziny, ale przygotowanie dania to kwestia pokrojenia składników.

Przygotowanie: 40 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Zapiekanka z kaszanką i jajkiem sadzonym to pomysł Anglików, którzy, podobnie jak Polacy, lubią i cenią kaszankę.

Danie jest bardzo proste, a skład zależy od Twojej inwencji. Możesz do niej dodać wszystkie warzywa na jakie masz ochotę: cukinię, kawałki kalafiora, brokuła. Ale tak dobieraj proporcje, żeby warzywa nie zdominowały ziemniaków, bo one, oprócz kaszanki, są tu najważniejsze. Kaszanka po prostu super z nimi smakuje.

Składniki:

  • 2 kaszanki
  • 4 jajka
  • 5 małych ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • Kawałek czerwonej kapusty
  • Kawałek białej rzodkwi
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • Kilka łyżek siekanego szczypiorku
  • 3 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Umyj warzywa, obierz marchew. Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki, marchew i rzodkiew w plastry. Posiekaj kapustę i cebulę w piórka. Oprócz ziemniaków, które muszą być pokrojone cienko, do pozostałych warzyw nie musisz się jakoś specjalnie przykładać.

Krok 2

Przełóż warzywa na tackę do pieczenia, polej olejem, posyp tymiankiem, majerankiem i czosnkiem, solą i pieprzem. Wymieszaj dobrze całość.

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw tackę blisko grilla. Piecz 15 minut.

Krok 3

Pokrój kaszankę w talarki. Wyjmij tackę z warzywami, przemieszaj składniki, wyłóż kaszankę na wierzch zapiekanki. Wstaw do piekarnika na 15 minut na środkową półkę.

Krok 4

Wyjmij tackę z piekarnika, wbij jajka na zapiekankę. Wstaw ponownie do piekarnika. Piecz przez 5-10 minut, w zależności jak mocno ścięte jajka lubisz.

Posyp siekanym szczypiorkiem.

Smacznego!