Masz już dość gotowania w domu? A gdybyśmy tak połowę roboty wykonali za Ciebie? Sprawdź…
Jesteśmy by Ci pomagać!
Gotowanie na tydzień to nasza pasja! Nie wierzysz – przejrzyj naszego bloga –
gotujemy tak od paru ładnych lat. I chętnie się z Tobą dzielimy!
W tym menu na tydzień, zupełnie za darmo mamy dla Ciebie:
- Pomysły na 5 dań – każde ma 4 składniki lub mniej
- Przepisy
- Gotową listę zakupów (znajdziesz ją na dole wpisu)
- Podsumowane koszty – na całość dla dwóch głodnych osób wydasz ok. 120 zł.
Jeśli gotujesz tylko dla siebie kup mniej lub zamroź połowę. Dania świetnie się przechowają i będą jak znalazł na za tydzień lub dwa!
To jak? Gotujemy razem?
Poniedziałek: Zdrowe kopytka z batatów
Danie składa się z trzech składników: batatów, tartego parmezanu i odrobiny mąki ziemniaczanej. Jest bardzo zdrowe, bo słodkie ziemniaki są pełne odżywczych składników… Zobacz przepis
Wtorek: Najlepszy smażony kurczak Adobo
Wystarczą cztery składniki: podudzia, ryż, sos sojowy i ocet. To najlepszy kurczak z patelni jaki jedliśmy! Spróbuj… Zobacz przepis
Środa: Pieczony łosoś w glazurze
Pieczony łosoś to rzecz prosta jak bułka z masłem. Wystarczy kawałek ryby, musztarda, miód i brokuł i danie gotowe… Zobacz przepis
Czwartek: Kremowa fasolowa
Energetyczna zupa do zrobienia w 15 minut. Elegancka, aksamitna, a do jej zrobienia potrzebujesz fasoli, selera, cebuli i mleka kokosowego. Wszystko polane ostrym jak brzytwa sosem… Zobacz przepis
Piątek: Duszone krewetki na ryżu
Sposób na pyszny, nietuzinkowy obiad z zaledwie kilku składników. Prosto i pysznie… Zobacz przepis
No to jak? Do dzieła!
Oto lista wszystkich potrzebnych składników:
Mięso/ryby
- 4 udka z kurczaka
- 300 g ryby wędzonej
Warzywa
- 1⁄2 czerwonej cebuli
- 1 mała żółta cebula
- Główka czosnku
- 1 mała cukinia
- 1 ogórek
- Opakowanie szpinaku
- Pomidor
- 1⁄2 główki kalafiora
- 500 g pieczarek albo boczniaka
- 1 średnia marchew
- 1 duży ziemniak
- Kawałek czerwonej kapusty
- Garść jarmużu (150 g)
- 6 małych ziemniaków
- 4 średnie szalotki
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- Natka pietruszki
Kasza/mąka/makaron
- 1⁄2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej lub pęczaku
- 1⁄2 szklanki kaszy orkiszowej
- 31⁄2 szklanki mąki pełnoziarnistej (około 450 g)
- 1⁄2 opakowania makaronu spaghetti lub rurki
Ser/nabiał/jajka
- 21⁄2 szklanki tartego parmezanu
- 11/2 szklanki jogurtu (około 380 g)
- Kostka masła
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- 1 jajko
Konserwowe
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 2 puszki cieciorki (2×400 ml)
Przyprawy
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 łyżeczki rozmarynu
- 3 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Szczypta curry
- Szczypta kminu rzymskiego
- Sól
- Pieprz
Dodatki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki miodu lub cukru
- 1⁄2 szklanki piwa lub wina
- 2 łyżki musztardy (najlepiej Dijon)
- Olej roślinny
- Nasiona sezamu, chia lub maku
Jak gotowaliśmy 5 obiadów
Cechą charakterystyczną wszystkich przepisów z tego menu jest to, że są łatwe, szybkie do zrobienia i nie wymagają wiele zachodu. Można je przygotować np. wieczorem i następnego dnia smacznie wcinać.
My robimy tak, że jednego dnia przygotowujemy od razu kilka dań i część z nich pakujemy albo do woreczków strunowych, albo do szklanych pojemników i wstawiamy do zamrażarki. To doskonały sposób na przedłużenie świeżości produktów spożywczych. Dania nie tracą smaku ani wartości.
Wszystkie te dania mają bardzo mało składników. Uzupełnij je dodatkami, np. do kopytek batatowych świetnie pasuje prosta sałatka ze szpinaku, skropiona dresingiem z cytryny. Do kurczaka adobo świetnie pasuje surówka z czerwonej kapusty i pomarańczy. Zupę krem dobrze jest zjeść np. z pajdą ciemnego chleba. Łosoś zyska na smaku jeśli dodasz do niego pokrojoną cienko marchew.
Prosto i pysznie!
Czyszczenie spiżarni, czyli gotowanie z tego co jest pod ręką
Polecamy Ci nasz sposób gotowania polegający na wykorzystaniu składników, które są w domu. Nie bój się eksperymentować… i sięgać po nasze gotowe pomysły! Na blogu możesz skorzystać z wyszukiwarki i wpisać składnik, który masz w lodówce i chcesz zużyć. Sprawdź menu na tydzień, które pozwolą Ci go dobrze zagospodarować!
Nie musisz kurczowo trzymać się naszych przepisów. Baw się gotowaniem i dopasowuj je do własnych potrzeb. My np. zrobiliśmy łososia z brokułem, choć w oryginale występowały szparagi, makaron orzo do krewetek, zastąpiliśmy ryżem, który jest zdrowszy, a poza tym był pod ręką. Do zupy dodaliśmy zaś mleczko kokosowe zamiast śmietany. Chodzi o to, żeby nie ganiać do sklepu za każdym brakującym produktem, ale wykorzystać składniki, które są w domu.
Chętnie poznamy też Twoje pomysły – podziel się z nami swoimi patentami!
Życzymy smacznego i zdrowego tygodnia!