Burgery z fasoli i warzyw, możesz zrobić w wersji wegetariańskiej, albo dodać nieco drobiowych polędwiczek, jeśli jadasz mięso.
Czas: 40 minut
Pozom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 4
Burgery z fasoli, cieciorki i pęczaku wyglądają i smakują doskonale. Mają zwartą konsystencję jak klasyczne burgery, ale są lżejsze no i zdrowsze. Burgery z fasoli to doskonały sposób na przemycenie do diety dziecka fasoli, cieciorki i kaszy oraz cukinii i świeżej pietruszki. Nasz syn wcina „kotleciki” aż miło, nie podejrzewając, że w środku są wszystkie składniki, na które normalnie krzywi się, jak po zjedzeniu gorzkiego lekarstwa.
Burgery z fasoli możesz w dowolny sposób modyfikować: zrezygnować z mięsa, dodać zielonego groszki zamiast czerwonej fasoli, lub użyć fasoli białej, albo soczewicy. Pamiętaj o jednym robiąc burgery z fasoli: składniki muszą być odciśnięte z wody, lub dobrze odsączone na sicie, bo w przeciwnym razie masa burgerowa będzie za luźna. Gdyby tak się mimo wszystko stało, dosyp do masy nieco pokruszonych płatków kukurydzianych.
I jeszcze jedna uwaga: bułki na zdjęciu zostały zrobione z mąki pełnoziarnistej. Jeśli nie chcesz, żeby twoje dziecko kręciło nosem, upiecz bułki zgodnie z przepisem, z mąki uniwersalnej.
Składniki:
- 250 g polędwiczek drobiowych
- 1 puszka czerwonej fasoli (400 ml)
- 1 puszka cieciorki (400 ml)
- ½ szklanki pęczaku
- 1 mała cukinia
- 1 łyżka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- Duża szczypta kminu rzymskiego
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
- Kilka łyżek siekanej pietruszki
- Olej
- Bułki hamburgerowe (według tego przepisu)
Przygotowanie:
Krok 1
Zalej pęczak szklanką wody, wstaw na kuchenkę, zagotuj, przykryj i gotuj na minimalnym ogniu 20 minut. Odkryj, przemieszaj widelcem.
Krok 2
Do misy miksera przełóż przestudzony pęczak, puszkę odsączonej fasoli, puszkę odsączonej cieciorki, startą na tarce o grubych oczkach i odciśniętą z wody cukinię oraz wszystkie przyprawy i pietruszkę. Zmiksuj. Spróbuj czy masa jest dobrze słona, jeśli nie dodaj soli.
Dodaj do masy polędwiczki i zmiksuj całość na gładką masę.
Krok 3
Wsyp płatki do foliowego worka, rozpłaszcz na stole i rozkrusz wałkiem na dość drobny pył. Przesyp do szerokiej misy.
Krok 4
Nabieraj wilgotnymi dłońmi burgerową masę, obtocz w platkach i formuj duże kotlety. Z masy powinno powstać osiem dużych burgerów.
Krok 5
Wlej na patelnię 2-3 łyżki oleju, rozgrzej na kuchence i kładź na niego burgery, dociskając packą do patelni. Smaż na dość mocnym ogniu po 5 minut z każdej strony. Pilnuj, żeby burgery nie przypaliły się.
Burgery podawaj w bułkach z dodatkiem sałaty, ogórka kiszonego, drobno pociętej cebuli, pomidora i czerwonej kapusty.
Smacznego!