Burgery z fasoli i warzyw, możesz zrobić w wersji wegetariańskiej, albo dodać nieco drobiowych polędwiczek, jeśli jadasz mięso.

Czas: 40 minut

Pozom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 4

burgery z fasoli

Burgery z fasoli, cieciorki i pęczaku wyglądają i smakują doskonale. Mają zwartą konsystencję jak klasyczne burgery, ale są lżejsze no i zdrowsze. Burgery z fasoli to doskonały sposób na przemycenie do diety dziecka fasoli, cieciorki i kaszy oraz cukinii i świeżej pietruszki. Nasz syn wcina „kotleciki” aż miło, nie podejrzewając, że w środku są wszystkie składniki, na które normalnie krzywi się, jak po zjedzeniu gorzkiego lekarstwa.

Burgery z fasoli możesz w dowolny sposób modyfikować: zrezygnować z mięsa, dodać zielonego groszki zamiast czerwonej fasoli, lub użyć fasoli białej, albo soczewicy. Pamiętaj o jednym robiąc burgery z fasoli: składniki muszą być odciśnięte z wody, lub dobrze odsączone na sicie, bo w przeciwnym razie masa burgerowa będzie za luźna. Gdyby tak się mimo wszystko stało, dosyp do masy nieco pokruszonych płatków kukurydzianych.

I jeszcze jedna uwaga: bułki na zdjęciu zostały zrobione z mąki pełnoziarnistej. Jeśli nie chcesz, żeby twoje dziecko kręciło nosem, upiecz bułki zgodnie z przepisem, z mąki uniwersalnej.

Składniki:

  • 250 g polędwiczek drobiowych
  • 1 puszka czerwonej fasoli (400 ml)
  • 1 puszka cieciorki (400 ml)
  • ½ szklanki pęczaku
  • 1 mała cukinia
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • Duża szczypta kminu rzymskiego
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • Kilka łyżek siekanej pietruszki
  • Olej
  • Bułki hamburgerowe (według tego przepisu)

Przygotowanie:

Krok 1

Zalej pęczak szklanką wody, wstaw na kuchenkę, zagotuj, przykryj i gotuj na minimalnym ogniu 20 minut. Odkryj, przemieszaj widelcem.

Krok 2

Do misy miksera przełóż przestudzony pęczak, puszkę odsączonej fasoli, puszkę odsączonej cieciorki, startą na tarce o grubych oczkach i odciśniętą z wody cukinię oraz wszystkie przyprawy i pietruszkę. Zmiksuj. Spróbuj czy masa jest dobrze słona, jeśli nie dodaj soli.

Dodaj do masy polędwiczki i zmiksuj całość na gładką masę.

Krok 3

Wsyp płatki do foliowego worka, rozpłaszcz na stole i rozkrusz wałkiem na dość drobny pył. Przesyp do szerokiej misy.

Krok 4

Nabieraj wilgotnymi dłońmi burgerową masę, obtocz w platkach i formuj duże kotlety. Z masy powinno powstać osiem dużych burgerów.

Krok 5

Wlej  na patelnię 2-3 łyżki oleju, rozgrzej na kuchence i kładź na niego burgery, dociskając packą do patelni. Smaż na dość mocnym ogniu po 5 minut z każdej strony. Pilnuj, żeby burgery nie przypaliły się.

Burgery podawaj w bułkach z dodatkiem sałaty, ogórka kiszonego, drobno pociętej cebuli, pomidora i czerwonej kapusty.

Smacznego!