Każdy dałby się pokroić za kawałek chrupiącego kurczaka. Z tego przepisu dowiesz się w jak super prosty sposób zrobić super chrupiące nuggetsy.
Czas: 15 minut plus marynowanie
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2 duże
To są naprawdę super chrupiące nuggetsy: chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku. I nie jest to bynajmniej kwestia jakiejś panierki, tylko dwóch składników: maślanki i mąki. Chrupiące nuggetsy są bardzo delikatne, co jest zasługą właśnie maślanki. Mięso panierujemy w maślance z dodatkiem dowolnych przypraw – my proponujemy suszony czosnek i cebulę, ale możesz dodać jakieś swoje ulubione przyprawy. Maślanka zmiękcza mięso, które staje się delikatne i miękkie. Pamiętaj jednak, że nie można mięsa trzymać mięsa za długo maślance, czy kefirze, bo kwas mlekowy rozłoży mięso na amen:). Optymalny czas to 8 godzin. Maksymalny czas – 12 godzin.
Teraz panierka – jest to zwykła mąka. Może być uniwersalna, może być ciemna. W połączeniu z maślanką tworzy super panierkę, która po usmażeniu tworzy na nuggetsach chrupiącą skorupkę.
Chrupiące nuggetsy nie wymagają przy tym smażenia w głębokim tłuszczu – wlej na patelnię tyle oleju, żeby dokładnie przykrył dno – tyle wystarczy.
W oryginalnym przepisie (link poniżej) chrupiące nuggetsy podawane są z sosem miodowym. To dość ciekawe i oryginalne rozwiązanie, ale niekoniecznie.
Przepis pochodzi z serwisu Seriouseats.com
Składniki:
- 500 g filetu z kurczaka
- 2 szklanki maślanki lub kefiru
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 szklanka mąki
- ½ szklanki oleju
Przygotowanie:
Krok 1
Filety pokrój w kawałki wielkości kęsa. Przełóż do głębokiej misy. Posyp łyżeczką cebuli i czosnku w proszku, soli i pieprzu. Wymieszaj. Zalej 2 szklankami maślanki lub kefiru. Wymieszaj. Odstaw do lodówki na noc. Nie marynuj mięsa dłużej niż 12 godzin.
Krok 2
Do szerokiej misy wsyp szklankę mąki. Przekładaj kawałki mięsa z maślankowej marynaty do misy z mąką i dokładnie obtocz w niej kurczaka.
Krok 3
Rozgrzej na patelni lub rondlu pół szklanki oleju (najlepiej słonecznikowego). Kiedy będzie gorący, wkładaj do niego kawałki mięsa. Smaż partiami. Mięso będzie gotowe, gdy panierka zrobi się ciemnobrązowa.
Podawaj z frytkami, kaszą i dowolnymi warzywami.