Prosty sposób na szybki obiad. Makaron z pesto to deska ratunku dla wszystkich zabieganych oraz tych, którzy nie mają pomysłu co zrobić do jedzenia.

Czas: 15 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Jedno z tych dań, które można zrobić w czasie niewiele dłuższym niż potrzeba na ugotowanie makaronu. Kluczowym składnikiem jest pesto: aromatyczna, ziołowa pasta. Poniżej podajemy standardowy  przepis na pesto, ale tak naprawdę możecie je komponować w dość dowolny sposób. Zamiast szpinaku można użyć rukoli, pietruszki lub roszponki.  To samo dotyczy orzechów: wrzućcie do pesto takie orzechy jakie macie pod ręką.

Składniki:

  • 200 g makaronu kokardki lub rurki
  • 200 g krewetek mrożonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju lub oliwy

Pesto

  • 1 szklanka liści i łodyg bazylii
  • 1 szklanka liści szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki oliwy lub dobrej jakości oleju
  • Sok z cytryny do smaku
  • Sól do smaku

Przygotowanie:

Krok 1

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Przełóż z powrotem do garnka.

Krok 2

W międzyczasie zrób pesto. Włóż wszystkie składniki do miksera. Zmiksuj je. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i solą. Dodaj kilka łyżek pesto do makaronu i wymieszaj. 

Krok 3

Rozmróź krewetki. Rozgrzej na patelni 4 łyżki oliwy.  Wyłóż na rozgrzany tłuszcz krewetki. Smaż minutę z jednej strony (minuta wystarczy w przypadku krewetek koktajlowych, tygrysie, surowe najlepiej smażyć dwie minuty). Dodaj do niech dwa rozgniecione ząbki czosnku. Przewróć krewetki na drugą stronę i smaż jeszcze minutę-dwie aż będą gotowe. 

Krok 4

Przełóż krewetki do makaronu. Podawaj.

Smacznego!