Pieczone pęczotto jest daniem nadzwyczaj prostym: wstawiasz kaszę do piekarnika i czekasz aż się zrobi. A warto czeka, bo jest to potrawa bardzo aromatyczna, smaczna i sycąca.

 Czas: 50 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 3 lub 4 mniejsze

 

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 1 mała cebula drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • Garść suszonych grzybów lub 3-4 boczniaki
  • 1 szklanka wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka drobno posiekanej papryczki chili (według uznania)
  • 3 łyżki oleju
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1
Zalej suszone grzyby szklanką ciepłej wody. Odstaw na 15 minut. Odcedź, zachowaj wodę, grzyby z grubsza posiekaj.
Nastaw piekarnik na 190 stopni.
Kiedy piekarnik nagrzewa się, rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju. Wysyp na niego cebulę, a po chwili grzyby (suszone lub pokrojone w mniejsze kawałki boczniaki) i smaż 4-5 minut aż cebula się zeszkli. Wsyp szklankę pęczaku i dobrze wymieszaj z cebulą. Smaż ze 2 minuty. Dodaj czosnek i po łyżeczce suszonego tymianku i rozmarynu. Smaż jeszcze chwilę. Następnie zalej szklanką wina, podkręć temperaturę i duś aż większość wina odparuje. Zalej kaszę dwiema szklankami wody, wsyp łyżeczkę soli, przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika.

Krok 2
Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Posól i popierz mięso z kurczaka. Kiedy się rozgrzeje wyłóż na niego udka z kurczaka skórką do dołu. Smaż w ten sposób około 6 minut. Uważaj z temperaturą, żeby nie spalić mięsa. Kiedy skórka usmaży się na złoto przewróć udka na drugą stronę i smaż przez 2-3 minuty.

Krok 3
Wyjmij pęczak z piekarnika, odkryj. Przełóż udka z patelni do rondla z kaszą. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30-35 minut. Po tym czasie wyjmij pęczotto z piekarnika i przekłuj udka szpikulcem (np. wykałaczką). Jeśli z mięsa wypłynie klarowny sok, danie jest gotowe. Jeśli jest mętny wstaw rondel do piekarnika jeszcze na 5 minut.
Wyjmij pęczotto, dopraw solą i pieprzem. Dodaj siekaną zieleninę, papryczkę chili i wymieszaj.