Frittatę zazwyczaj robi się z ziemniaków i jajek, ale frittata z pęczakiem w niczym jej nie ustępuje, a jest na dodatek zdrowsza i dużo lżejsza.
Czas: 60 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 4
Niezwykle prosta i bardzo treściwa zapiekanka. Frittata z pęczaku jest przy tym zaskakująco lekka, znacznie lżejsza niż klasyczna frittata z ziemniaków. Możecie do niej dodać dowolne składniki. Jeśli zrezygnujecie z salami powstanie super wegetariańskie danie. Ale możecie też dodać do zapiekanki np. resztki pieczonego kurczaka jakie macie w lodówce i uzyskacie super danie typu left overs.
Dowolnośc obowiązuje też w zakresie serów. Doskonale sprawdzi się ser kozi, albo feta zamiast mozzarelli, a holoumi z powodzeniem zastąpi oscypek, albo starty na tarce parmezan.
Danie inspirowane przepisem z Cookrepublic.com
Składniki:
- Szklanka pęczaku
- Szklanka mrożonki groszek zielony marchew
- 1 kulka miękkiej mozzarelli
- Kilka plastrów sera haloumi
- Kilka plastrów salami
- 3 jajka
- 100 ml jogurtu
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oregano
- Kilka łyżek siekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oleju
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Posiekaj drobno cebulę. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju. Wysyp na niego cebulę i smaż na średnim ogniu aż się zeszkli – 5 minut. Wysyp na cebulę szklankę pęczaku, wymieszaj całość. Smaż 2 minuty. Wsyp łyżeczkę oregano. Zalej kaszę 2 szklankami wody, doprowadź do wrzenia, przykryj i zmniejsz temperaturę. Duś na wolnym ogniu 20 minut. Zdejm pokrywkę i przesyp kaszę do misy do przestudzenia.
Krok 2
Dodaj do kaszy mrożony groszek i marchew. Dopraw solidnie solą i pieprzem. Wsyp siekaną natkę pietruszki. Dodaj porwaną na małe kawałeczki mozzarelle. Wymieszaj dokładnie. Wyłóż całość do nasmarowanego olejem naczynia do zapiekania.
Krok 3
Wbij do misy trzy jajka, dodaj do nich jogurt, rozmieszaj dokładnie rózgą. Posól i popieprz. Wylej masę jajeczną na kaszę i równomiernie rozprowadź po powierzchni. Wyłóż na wierzch plastry haloumi i salami.
Krok 4
Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Wstaw fritatte. Zapiekaj przez 30 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno z sałatą skropioną prostym dresingiem z cytryny i oliwy.
Smacznego!