Sałatka z kurczakiem i truskawkami oraz pomidorami i serem – owocowo-warzywne danie, które ma w sobie wszystkie zapachy i smaki wczesnego lata. Lekka a zarazem treściwa, delikatna, ale z charakterem.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2 bardzo duże
Sałatka z kurczakiem i truskawkami w parze z pomidorami
Jeśli połączenie truskawek z pomidorami wydaje Wam się dziwne, to koniecznie dajcie spokój uprzedzeniom, bo możecie stracić okazję na przeżycie niesamowitej przygody kulinarnej. Truskawka łączy w sobie słodycz i kwasek, podobnie jak pomidor, choć z inaczej rozłożonymi akcentami. Pomidor jest bardziej wytrawny, truskawka deserowa. Razem tworzą piękny duet smakowy i niesamowity bukiet zapachowy. Jak na odważne połączenia przystało – i jedno i drugie musi być do tego odpowiednio dojrzałe 😉 To nie mogą być truskawki i pomidory z lodówki, ale produkty świeże i pachnące.
Charakterowi sałatce z kurczakiem i truskawkami nadają: ser pleśniowy, pokruszone orzechy, a przede wszystkim filet z kurczaka, marynowany wcześniej w maślance wymieszanej z wędzoną papryką. Całość łączy wytrawno-słodki dresing.
Pomysł na sałatkę z kurczakiem i truskawkami podpatrzyliśmy u amerykańskiej celebrytki kulinarnej Betty Crocker.
Składniki:
- Mała podwójna lub jedna duża pierś z kurczaka
- 0,5 kg pomidorków koktajlowych
- 0,5 kg truskawek
- Garść orzechów włoskich, laskowych lub pekan
- Sałata rzymska
- 50 g sera pleśniowego
- Sól i pieprz do doprawiania kurczaka
- 1 łyżka oleju roślinnego
Dresing
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
Marynata do kurczaka
- Szklanka maślanki
- 2 łyżki słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)
Przygotowanie:
Krok 1
Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż na cieńsze płaty. Przełóż do misy. Wymieszaj paprykę z maślanką i zalej kurczaka. Odstaw na 15 minut.
Krok 2
Wyjmij kurczaka z marynaty i osusz. Rozgrzej patelnię, wlej na nią łyżkę oleju. Połóż kurczaka na rozgrzany olej i usmaż na złoty kolor z obydwóch stron.
Umyj sałatę, porwij na mniejsze kawałki, przełóż do misy. Umyj pomidorki i truskawki. Przekrój na połówki. Przełóż do misy. Pokrój orzechy oraz ser pleśniowy i dodaj do warzyw.
Krok 4
Przygotuj dresing. Połącz sok z cytryny z olejem, miodem i musztardą, najlepiej w małym zakręcanym słoiku. Dokładnie zakręć i mocno potrząśnij (kilka razy – aż uzyskasz gładką emulsję).
Krok 5
Przy pomocy dwóch widelców porwij kurczaka na małe kawałki. Dodaj do misy z warzywami, polej dresingiem i wymieszać całość. Gotowe!
Smacznego!