Drobiowe pulpeciki z serem parmezan są pyszne i chrupiące, choć nie są smażone a pieczone. Świetnie smakują z delikatnym makaronem i warzywami robionymi na orientalną nutę.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Bez jajka, bez panierki i bez smażenia, a mimo to drobiowe pulpeciki z serem są i chrupiące i zwarte. Wszystko to zasługa odpowiedniej proporcji odpowiednich składników, których zresztą jest tylko kilka. Spoiwem łączącym całość jest parmezan, który zastępuje w tej roli jajko, a dodatkowo aromatyzuje mięso i jest też przyprawą, gdyż jest to ser słony. Chrupkości kulkom nadaje bułka tarta. Na dodatek drobiowe pulpeciki są pieczone, krótko, ale w wysokiej temperaturze, co sprawia, że środek jest miękki, a na zewnątrz tworzy się przyjemna skorupka.
Przepis na pulpeciki drobiowe z serem podpatrzyliśmy i Kevina Curry’ego z Fitmencook.com
Polecamy Wam inne nasze przepisy na również pieczone pulpety w sosie pomidorowym Jamiego Oliviera lub pulpeciki dla dzieci Jassicy Alby. Więcej przepisów znajdziecie na blogu.
Zobaczcie też jak zrobić trzy obiady w godzinę i jak z kilku składników zrobić kilka lanczy, m.in. drobiowe pulpeciki z serem, które można wykorzystać jako bazę do szaszłyków.
Drobiowe pulpeciki z serem
Składniki:
- 500 g mielonego indyka lub kurczaka
- ½ szklanki tartego parmezanu
- ½ szklanki bułki tartej
- 1 łyżka włoska mieszanka ziół (tu znajdziesz prosty przepi jak ją zrobić), lub łyżka drobno posiekanego szczypiorku
- 1 szklanka makaronu orzo lub innego drobnego makaronu
- ½ szklanki sosu pomidorowego
- ½ opakowania mrożonki chińska zupa, lub chińskie warzywa na patelnię lub mrożonego groszki marchewki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- Siekana zielenina do posypania
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 215 stopni.
Pulpety. Przełóż mięso do dużej misy Wsyp pół szklanki tartego parmezanu i pół szklanki bułki tartej, starty ząbek czosnku, łyżkę mieszanki ziół oraz płaską łyżeczkę soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie całość. Zwilż dłonie olejem i uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Układaj mięsne kulki na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw pulpety do piekarnika. Piecz 12 minut.
Krok 2
W międzyczasie zagotuj sporą ilość dobrze posolonej wody i ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą.
Krok 3
Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, wysyp na niego warzywa z mrożonki, smaż na intensywnym ogniu przez 3-4 minuty. Dodaj do warzyw makaron i sos pomidorowy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj pulpety, posyp zieleniną, podawaj.
Smacznego!