Drobiowe pulpeciki z serem parmezan są pyszne i chrupiące, choć nie są smażone a pieczone. Świetnie smakują z delikatnym makaronem i warzywami robionymi na orientalną nutę.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Drobiowe pulpeciki z serem doskonale smakują z drobnym makaronem orzo

Bez jajka, bez panierki i bez smażenia, a mimo to drobiowe pulpeciki z serem są i chrupiące i zwarte. Wszystko to zasługa odpowiedniej proporcji odpowiednich składników, których zresztą jest tylko kilka. Spoiwem łączącym całość jest parmezan, który zastępuje w tej roli jajko, a dodatkowo aromatyzuje mięso i jest też przyprawą, gdyż jest to ser słony. Chrupkości kulkom nadaje bułka tarta. Na dodatek drobiowe pulpeciki są pieczone, krótko, ale w wysokiej temperaturze, co sprawia, że środek jest miękki, a na zewnątrz tworzy się przyjemna skorupka.

Przepis na pulpeciki drobiowe z serem podpatrzyliśmy i Kevina Curry’ego z Fitmencook.com

Polecamy Wam inne nasze przepisy na również pieczone pulpety w sosie pomidorowym Jamiego Oliviera lub pulpeciki dla dzieci Jassicy Alby. Więcej przepisów znajdziecie na blogu.

Zobaczcie też jak zrobić trzy obiady w godzinę i jak z kilku składników zrobić kilka lanczy, m.in. drobiowe pulpeciki z serem, które można wykorzystać jako bazę do szaszłyków.

Drobiowe pulpeciki z serem

Składniki:

  • 500 g mielonego indyka lub kurczaka
  • ½ szklanki tartego parmezanu
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka włoska mieszanka ziół (tu znajdziesz prosty przepi jak ją zrobić), lub łyżka drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 szklanka makaronu orzo  lub innego drobnego makaronu
  • ½ szklanki sosu pomidorowego
  • ½ opakowania mrożonki chińska zupa, lub chińskie warzywa na patelnię lub mrożonego groszki marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • Siekana zielenina do posypania
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 215 stopni.

Pulpety. Przełóż mięso do dużej misy Wsyp pół szklanki tartego parmezanu i pół szklanki bułki tartej, starty ząbek czosnku, łyżkę mieszanki ziół oraz płaską łyżeczkę soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie całość. Zwilż dłonie olejem i uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Układaj mięsne kulki na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw pulpety do piekarnika. Piecz 12 minut.

Krok 2

W międzyczasie zagotuj sporą ilość dobrze posolonej wody i ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą.

Krok 3

Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, wysyp na niego warzywa z mrożonki, smaż na intensywnym ogniu przez 3-4 minuty. Dodaj do warzyw makaron i sos pomidorowy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj pulpety, posyp zieleniną, podawaj.

Smacznego!