Prosty przepis na pyszną, choć niepozorną zapiekankę, którą każdy zrobi śpiewająco. Bakłażan pod parmezanem, klasyk włoskiej kuchni, to ulubione danie jednego z największych piosenkarzy XX w.

Czas przygotowania: 25 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Poziom trudności: łatwe

Liczba porcji: 2

Magazyn „People” umieścił go na liście 100 najbardziej wpływowych ludzi XX w. Aktor, nagrodzony Oscarem, piosenkarz ze 150 mln sprzedanych płyt. Miał własne studio nagrań, studio filmowe, linię lotniczą i biuro obrotu nieruchomościami oraz kuchnię w Palm Spring, która kosztowała 100 tys. dolarów. Nie miał restauracji, bo Frank Sinatra uwielbiał jeść na mieście. Choć bajecznie bogaty stołował się w podrzędnych knajpach, gdzie personel zapewniał mu prywatność i trzymał z daleka od tłumu wielbicieli i paparazzich. 

Żart tynfa wart

Lubił jeść w towarzystwie, wesołym towarzystwie. Warunkiem dopuszczającym do stołu był humor i dowcip. Sam żartował i doceniał żart u innych. Jedną z jego ulubionych miejscówek była restauracja „21” prowadzona przez Rona Ricklessa. Kiedyś Sinatra wpadł do niego na lancz. Don, który akurat miał randkę poprosił: „Frank, zrób coś dla mnie, chcę zrobić wrażenie na dziewczynie. Możesz podejść do stolika i przywitać się ze mną?”.  Sinatra wychodząc z restauracji zatrzymał się przy stoliku i powiedział: „Cześć Don!”. Na to Rickless: „Frank, nie teraz, nie widzisz, że jemy?”:)

Jedzenie jak u mammy

Lubił jeść proste potrawy, głównie włoskiej kuchni, bo jego matka była Włoszką, klasyczną mammą, do której syn był ogromnie przywiązany. 

Na liście jego ulubionych potraw był bakłażan pod parmezanem, klasyk włoskiej kuchni. Jak twierdzą kronikarze, była to jedna z rzadkich okazji, kiedy Frank Sinatra jadł warzywa:)

W naszej wersji przepisu uprościliśmy sposób przygotowania sosu. Stosujemy go od dawna i jest to sprawdzony patent na zawiesisty sos pomidorowy. Zrezygnowaliśmy też z mozzarelli, gdyż bez niej danie jest lżejsze, a sam parmezan doskonale daje radę.

Przepis pochodzi ze strony Recipegoldmine.

Składniki:

  • 2 małe bakłażany lub jeden średniej wielkości
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka lub wody
  • Kika łyżek oleju
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • Kulka mozzarelli (opcjonalnie)

Sos

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • Liść laurowy
  • 2 opakowania passaty po 400 ml
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1

Najpierw zrób sos. Wlej passatę do garnka, wrzuć do niej obraną cebulę i ząbek czosnku, liść laurowy, pół łyżeczki oregano i łyżkę masła. Zagotuj aż sos zacznie bulgotać, zmniejsz ogień tak, żeby sos tylko „mrugał” i gotuj bez przykrycia przez 20 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 2

Pokrój bakłażana w cienkie plastry (około pół centymetra grubości). Posól. Wbij do misy jajko, wlej do niego mleko lub wodę i rozkłóć widelcem. Wysyp mąkę na szeroki talerz. Maczaj plastry bakłażana w jajku a następnie obtaczaj w mące. Strząsaj nadmiar mąki.

Krok 3

Rozgrzej na patelni ze 2 łyżki oleju, kładź na nim plastry bakłażana i smaż po 2 minuty z każdej strony. Odłóż na ręcznik papierowy i smaż kolejną partię bakłażana.

Krok 4

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wylej na dno naczynia do zapiekania trochę sosu tak żeby pokrył cały spód naczynia. Wyłóż na niego warstwę plastrów bakłażan. Zalej sosem pomidorowym – plastry powinny być w całości zanurzone w sosie –  i posyp parmezanem. Wyłóż kolejną warstwę bakłażana, polej sosem i posyp parmezanem oraz porwaną na kawałki mozzarellą (jeśli jej używasz).

Dwie warstwy bakłażana to optymalna liczba warstw w zapiekance. Nie układaj więcej warstw niż trzy. Staraj się tak dobrać naczynie, żeby wystarczyło ci bakłażana. Klasyczna, szklana forma do pieczenia kurczaka zupełnie wystarczy.

Zapiekaj bakłażana w piekarniku przez 15-20 minut aż wierzch ładnie się przyrumieni.