Pulpet też może mieć charakter. Wystarczy garść przypraw, żeby banalne pulpeciki zamienić w zupełnie niecodzienne danie.

Czas: 60 minut

Poziom trudności: łatwe

Liczba porcji: 2 duże

Pulpet też może mieć charakter

Po angielsku pulpeciki to meatballs – mięsne kulki. Po francusku boulletes – kulki, ale nie do gry tylko ładowania karabinu. Nasze pulpeciki kojarzą się z czymś pulchnym, zatem z czyś trochę bez wyrazu.
Dlatego proponujemy Wam pulpeciki na wskroś wyraziste, dobrze doprawione i charakterne.
W daniu idą w parze z bardzo aromatycznym sosem pomidorowym, zupełnie niecodziennym, bo z dodatkiem szafranu. Jest to przyprawa droga (14 zł za dwie szczypty), ale od czasu do czasu warto się szarpnąć i zafundować sobie odrobinę luksusu. Szafran jest absolutnie niecodzienną przyprawą, nadającą daniom niepokojącego, intrygującego smaku. Warto spróbować.
Pulpeciki podajemy z naszym ulubionym ryżem a la pilaf, prostym do zrobienia i absolutnie niezawodnym.

Przepis pożyczyliśmy od Davida Tanisa.

Składniki:

Na sos

  • 1 szklanka cebuli drobno pokrojonej
  • Kilku centymetrowy kawałek cynamonu lub łyżeczka mielonego
  • Szczypta szafranu (można pominąć)
  • 3 starte ząbki czosnku
  • 3 szklanki wody
  • 400 g passaty pomidorowej
  • Sól i pieprz

Na pulpety

  • 500 g mięsa indyczego
  • Duże jajo
  • Czerstwa bułka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 4 starte ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • Po 3 łyżeczki siekanej kolendry, pietruszki i szczypiorku
  • Olej

Przygotowanie:

Krok 1
W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć do niego posiekaną cebulę i czosnek. Smaż 5 minut. Dodaj cynamon, szafran i zmieszaj. Zalej wodą, dodaj passatę pomidorową, doprowadź do wrzenia i gotuj odkryte przez 15 minut. Następnie zmiksuj.

Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
Zalej bułkę mlekiem, a gdy zmięknie, odciśnij i dodaj do mięsa razem z przyprawami korzennymi i ziołami. Posól (około łyżeczki) i popierz.
Wilgotnymi rękami formuj niewielkie okrągłe pulpety. Układaj na blaszcze do pieczenia. Wstaw do piekarnika, piecz 18 minut.

Krok 3
W międzyczasie przygotuj ryż według tego przepisu.

Krok 4
Podawaj pulpety z sosem i ryżem.

Smacznego!m