Makaronowa zapiekanka w papilotach, którą można zrobić w piekarniku i na grilu. Danie efektowne i niecodzienne.

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: około 35 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Spaghetti z piekarnika

Pomysł z robieniem spaghetti na grilu lub w piekarniku na pierwszy rzut oka może wydać się szalony, ale po krótkim zastanowieniu wcale taki nie jest. W gruncie rzeczy to zwykła zapiekanka makaronowa, z tą różnicą że jest zapakowana w papiloty z papieru do pieczenia. Jesli danie chcecie zrobić na grilu, zamiast papieru użyjcie folii aluminiowej, albo zawincie skadniki w papiloty i pieczcie na aluminowych tackach.

Patent wart wypróbowania. Jeśli nie macie ochoty na makaron upieczecie tylko filety z warzywami. Możecie też zrezygnować z kurczaka i zrobić pyszne spaghetti wegetariańskie.

Składniki: 

  • 2 małe filety z kurczaka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 małej cukini
  • 6 szparagów 
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • 1/2 szklanki sosu marinara (według tego przepisu) lub passata pomidorowej
  • 1/3 opakowania makaronu spaghetti
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki cebuli w proszku
  • 2 łyżeczki czosnku suszonego
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • Sól i pieprz 

Przygotowanie:

Krok 1

Zagotuj litr wody, posól. Wsyp makaron. Gotuj 10 minut. Odcedź. Wlej do makaronu pół szklanki sosu marinara. Wymieszaj. Jeśli nie masz sosu marinara użyj zwykłej passata. Dopraw ją tylko solą i pieprzem oraz odrobiną cukru.

Krok 2

Umyj warzywa. Pokrój papryki w paski a potem w kostkę. Cukinię w ćwierć talarki. Szparagi w dwucentymetrowe kawałki (wcześniej odłam zdrewniałe końcówki).

Krok 3

Filety osusz ręcznikiem lub ściereczką. Posól, popieprz i posyp z obydwu stron łyżeczką suszonej cebuli i czosnku. 

Krok 4

Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

Wytnij z szarego papieru prostokąty o długości około 60 cm. Wykładaj na środek makaron, połóż na nim warzywa. Posól je delikatnie. Na warzywach układaj filety z kurczaka. Polej całość łyżką oliwy.

Zawiń papier jak cukierek i zwiąż na końcach mocno sznurkiem. Wstaw do piekarnia na 30 minut.

Krok 5

Rozetnij wierzch każdej paczki i posyp całość tartym parmezanem – jedna duża łyżka na każdą porcję. Wstaw pod sam gril w piekarniku i zapiekaj kilka minut aż wierzch filetów ładnie się zezłoci.

Podawaj w papilotach przełożonych do głębokich talerzy.

Smacznego!