Makaron z wódką – pasta alla vodka – jest wręcz genialnym daniem. Alkohol wspaniałe łączy składniki, zamieniając je w gładką aromatyczną emulsję. Potem oczywiście wyparowuje.

Czas: 1 godz. 15 minut
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 2 (plus sos do zamrożenia na kolejne 4 porcje)

Krwawy makaron z Hollywod

Sos na bazie wódki wymaga długiego pieczenia. Przepisy na szybki makaron alla penne są nic nie warte

Makaron z wódką – pasta alla vodka – to jedno z dań o pięknej historii, do którego, jak w przypadku wielu udanych wynalazków, przyznaje się wielu ojców. Nie jest do końca jasne pochodzenie pasty alla vodka. Chętnie przyznają się do niej Włosi, ale najprawdopodobniej makaron w oryginalnym sosie powstał za oceanem, we włoskiej diasporze. Legenda głosi, że po raz pierwszy sos na wódce zrobili ludzie od obsługi technicznej w Hollywood, zużywając do niego płyn stosowany w horrorach i innych krwawych produkcjach – czyli sok pomidorowy imitujący krew, do którego dla lepszego połysku dodawano alkoholu. Prawdy w tej opowieści jest niewiele, faktem natomiast jest, że Hollywood zajadało się pastą alla vodka, co we wspomnieniach potwierdza syn Audrey Hepburn.

Makaron z wódką w dwóch wersjach

Są dwa główne sposoby przygotowywania sosu na wódce: szybki i wymagający więcej czasu (wiecie jak to jest – jak jest szybko to nie jest dobrze… i tak dalej ;-)). W pierwszym przypadku sos dusi się w rondlu przez pół godziny. W drugim rondel trafia do piekarnika na co najmniej godzinę. Podajemy Wam przepis według drugiego sposobu, który, naszym zdaniem jest znacznie lepszy – sos jest smaczniejszy, gęsty, kremowy bez śladu alkoholu.

Przepis pochodzi z serwisu foodnetwork.com. W oryginale danie nazywa się Penne alla Vecchia Bettola i nazwę wzięło od restauracji, w której zostało wymyślone.

Nasz makaron wzbogaciliśmy o warzywa. Penne alla vodka bywa podawane z kurczakiem, albo z prosciutto i zielonym groszkiem. Wybraliśmy ten drugi zestaw, posiłkując się wskazaniami Rachel Ray.

Sos z tego przepisu doskonale nadaje się do mrożenia. Dlatego warto od razu zrobić go więcej i zachować na później!

Zobacz przepis