Sałatka z łososiem i młodymi ziemniakami, polana ostrym, słodko-kwaśnym dresingiem. Danie bardzo proste do przygotowania i aromatyczne. Świetnie smakuje na zimno i na ciepło, od razu po ugotowaniu ziemniaków.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Sałatka z łososiem i młodymi ziemniakami

sałatka z łososiem i młodymi ziemniakami

Sałatka z łososiem to bogactwo smaków: lekko pikantnej, chrupiącej rzodkiewki, delikatnej, ale również nieco ostrej, orzechowej rukoli, słodkich ziemniaków, dymnego łososia. Wszystko polane aromatycznym dresingiem musztardowo-miodowym.

Sałatka z łososiem najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami. Możesz je obrać przed gotowaniem, ale nie jest to konieczne. Mniejsze warto pokroić na połowy, ale najlepsze są małe, żółte ziemniaczki o mocno skondensowanym, słodkim smaku.

Danie jest inspirowane przepisem z serwisu bbcgoodfood.com

Sałatka z młodych ziemniaków w delikatnym dresingu

Składniki:

  • 1/2 kg młodych ziemniaków 
  • 100 g wędzonego łososia
  • 2 jajka 
  • 2 garści rukoli
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • Kilka łyżek posiekanego szczypiorku

Dresing

  • 4 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 6 łyżek oliwy

Przygotowanie:

Krok 1

Przygotuj dresing. Wlej 4 łyżki octu winnego do szczelnie zamykanego słoiczka, dodaj łyżkę miodu, łyżkę musztardy, 4 łyżki oliwy, zakręć i energicznie potrząsaj, aż do połączenia składników.

Krok 2

Ugotuj jajka.

Krok 3

Ziemniaki przepłucz w zimnej wodzie, włóż do garnka, zalej niewielką ilością zimnej wody (tak aby jedynie przykryła ziemniaki). Wstaw na palnik, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 15-18 minut. Odcedź ziemniaki. Posól. Wlej do ciepłych ziemniaków połowę dresingu i obtocz w nim ziemniaki.

Krok 4

Umyj rukolę i rzodkiewki. Rzodkiewki pokrój na plasterki. Obierz jajka, pokrój na ćwiartki. Układaj na talerzu rukolę, na nich ziemniaki i rzodkiewkę. Ułóż na wierzchu wędzonego łososia i jajko. Polej dresingiem i posyp siekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Sałatka z arbuza z chmurkami z koziego sera.