Sałatka z łososiem i młodymi ziemniakami, polana ostrym, słodko-kwaśnym dresingiem. Danie bardzo proste do przygotowania i aromatyczne. Świetnie smakuje na zimno i na ciepło, od razu po ugotowaniu ziemniaków.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Sałatka z łososiem i młodymi ziemniakami
Sałatka z łososiem to bogactwo smaków: lekko pikantnej, chrupiącej rzodkiewki, delikatnej, ale również nieco ostrej, orzechowej rukoli, słodkich ziemniaków, dymnego łososia. Wszystko polane aromatycznym dresingiem musztardowo-miodowym.
Sałatka z łososiem najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami. Możesz je obrać przed gotowaniem, ale nie jest to konieczne. Mniejsze warto pokroić na połowy, ale najlepsze są małe, żółte ziemniaczki o mocno skondensowanym, słodkim smaku.
Danie jest inspirowane przepisem z serwisu bbcgoodfood.com
Sałatka z młodych ziemniaków w delikatnym dresingu
Składniki:
- 1/2 kg młodych ziemniaków
- 100 g wędzonego łososia
- 2 jajka
- 2 garści rukoli
- 1 pęczek rzodkiewek
- Kilka łyżek posiekanego szczypiorku
Dresing
- 4 łyżki octu winnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy dijon
- 6 łyżek oliwy
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotuj dresing. Wlej 4 łyżki octu winnego do szczelnie zamykanego słoiczka, dodaj łyżkę miodu, łyżkę musztardy, 4 łyżki oliwy, zakręć i energicznie potrząsaj, aż do połączenia składników.
Krok 2
Ugotuj jajka.
Krok 3
Ziemniaki przepłucz w zimnej wodzie, włóż do garnka, zalej niewielką ilością zimnej wody (tak aby jedynie przykryła ziemniaki). Wstaw na palnik, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 15-18 minut. Odcedź ziemniaki. Posól. Wlej do ciepłych ziemniaków połowę dresingu i obtocz w nim ziemniaki.
Krok 4
Umyj rukolę i rzodkiewki. Rzodkiewki pokrój na plasterki. Obierz jajka, pokrój na ćwiartki. Układaj na talerzu rukolę, na nich ziemniaki i rzodkiewkę. Ułóż na wierzchu wędzonego łososia i jajko. Polej dresingiem i posyp siekanym szczypiorkiem.
Smacznego!