Szybki przepis na niecodzienne szaszłyki, macerowane w zaprawie z masła orzechowego, mleka kokosowego, soku z limonki i curry.

Czas przygotowania: Godzina marynowania

Czas smażenia: 12-15 minut

Liczba porcji: 2

Masło orzechowe co do zasady kojarzy się raczej z daniami, przekąskami  słodkimi (oraz Ulicą Sezamkową:). Tymczasem jest to wspaniały składnik potraw wytrawnych: sosów, marynat. W kuchni azjatyckiej jest mnóstwo przepisów z wykorzystaniem masła orzechowego. My polecamy bardzo proste, a niecodzienne danie z masłem orzechowym – szaszłyki z filetów z kurczaka. Masło stanowi podstawę marynaty do mięsa, w skład której wchodzi jeszcze mleko kokosowe, sok z limonki i curry. Po wymieszaniu powstaje aromatyczna pasta, która podczas skażenia zamienia się w chrupiącą skorupkę otaczającą szaszłyk.

Osobna historia to „ryż” z kalafiora – wspaniała i zdrowa przystawka, dzięki której na nowo odkryjecie kalafiora.

Gorąco polecamy ten prosty przepis na szybki niedzielny obiad.

Składniki i sposób przygotowania znajdziecie tutaj