Polędwiczka w glazurze z musztardy francuskiej jest daniem niezwykłym! To zasługa słodko-kwaśnej, aromatycznej marynaty i glazury w jednym. Zamarynowane w niej mięso można usmażyć, upiec lub grillować. W każdej wersji będzie smakowało doskonale.

 

Czas: 30 minut

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 2

Polędwiczka w glazurze z musztardy francuskiej jakiej nie znacie

polędwiczka w marynacie z musztardy

polędwiczka w glazurze z musztardy francuskiej

Naprawdę niewiele trzeba, żeby polędwiczkę wieprzową zmienić w eleganckie danie. Polędwiczka w glazurze z musztardy francuskiej taka właśnie jest. Nie tylko dobrze wygląda, ale doskonale smakuj. To zasługa hybrydowego sosu z musztardy, pełniącego rolę marynaty i glazury w jednym.

Marynata z musztardy (a właściwie marynata i glazura w jednym), którą wykorzystaliśmy do tej polędwiczki ma doskonale zrównoważony smak: cukier karmelizuje się podczas smażenia i staje lekko gorzkawy, za to z musztardy wydobywają się słodkie smaki. Gorczyca nadaje ostrości. Rozmaryn pięknie aromatyzuje całość, nadając polędwiczce charakteru i klasy. Całość uzupełnia ocet winny. Efekt jest taki, że polędwiczka w glazurze z musztardy francuskiej ma niezwykle złożony smak.

Marynata warta jest polecenia wszystkim miłośnikom grilla, bo stanowi bardzo miłą odmianę od  standardowych, sklepowych posypek do mięsa.

Polędwiczka w glazurze z musztardy francuskiej powstała na podstawie przepisu Marian Burros, autorki książek kulinarnych.

Składniki:

  •  2 małe polędwiczki lub 1 duża
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki siekanego świeżego rozmarynu lub suszonego (lub tymianku)
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Wsyp do moździerza cukier i rozmaryn i utrzyj na proszek. Dodaj musztardę, ocet i chwilę ucieraj całość. Jeśli nie masz moździerza użyj robota ręcznego lub miksera. 

Krok 2

Osusz ręcznikiem polędwiczkę, usuń nożem błonki, posól i popieprz. Posmaruj mięso marynatą, najlepiej rękami, dokładnie dociskając marynatę do polędwiczek. Odstaw na 15 minut, choć najlepiej marynować mięso całą noc.

Krok 3

Nastaw piekarnik do 180 stopni.

Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Obsmaż polędwiczkę ze wszystkich stron, a następnie wstaw do piekarnika na 20 minut. Obróć w połowie pieczenia.

Jeśli masz czas możesz polędwiczkę usmażyć. Wedy marynata ładniej skarmelizuje się na mięsie. Smaż polędwiczkę na średnim ogniu, obracając co 4-5 minut. Czas smażenia 20 minut.

Podawaj np. z pure ziemniaczanym i sałatą.

Smacznego!