Przepis brytyjskiego kucharza, który schudł 80 kg jedząc m.in. burgery i sałatki coleslaw. Obydwa dania mają lekko zmieniony skład, ale smakują jak klasycznym hamburger i Coleslaw.

Czas przygotowania: 40 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2 bardzo duże

Pewnie słyszeliście o Tomie Kerridge’u, brytyjskim szefie kuchni, który ważył 190 kg i schudł do 80 kg w dwa lata. Nie jest to może najszybsze tempo schodzenia z wagi, są diety, które pozwalają zrzucić kilogramy w krótszym czasie. Co jednak ważne – Tom uniknął efektu yoyo, nie jest jednym z tych celebrytów, którzy schudli, napisali o tym książkę, zrobiło się o nich głośno, po czym wkrótce po tem wrócili do dawnych rozmiarów.

Dieta szczęścia

Tom trzyma wagę, bo jak twierdzi, jego dieta nie wymaga od niego wyrzeczeń i poświęceń, bo je to co lubi. Nazwał ją „Dieta szczęścia”. Wbrew utartym opiniom, że fat is bad on uważa, że to nie tłuszcz jest groźny, ale węglowodany. Jego przepis na udaną dietę nie polega liczeniu kalorii, odmawianiu sobie przyjemności jedzenia poprzez restrykcyjne zasady ile, kiedy i co jeść, a przeciwnie na czerpaniu jak największej radości z jedzenia. Swoją dietę nazywa wysokodopaminową, gdyż tak dobiera składniki jedzenia, żeby pobudzały produkcję dopaminy w mózgu, związki chemicznego, który odpowiada za uczucie przyjemności, radości i szczęścia. 

Tom uważa, że tylko człowiek szczęśliwy może racjonalnie i zdrowo się odżywiać.

Przepis na burgera, który znajdziecie poniżej jest przykładem tego sposobu myślenia. Czy ktoś na diecie zjadłby hamburgera? Albo sałatkę Coleslaw? A kysz! Obydwa dania różnią się jednak od tradycyjnych, zawierają dodatkowe składniki lub zamienniki tradycyjnym składników, ale smakują tak samo jak oryginały.

Przepis pochodzi z jednego z programów w BBC.

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny lub indyka
  • 500 g cukini
  • 2 łyżki włoskiej przyprawy (np. według tego przepisu)
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki posiekanych kaparów
    4 okrągłe bułki
  • Mała kulka mozzarelli
  • Duży pomidor
  • Sól i pieprz

Sałata Colesław

  • 1 szklanka posiekanej lub startej czerwonej kapusty
  • 2 szklanki posiekanej lub startej białej kapusty
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duża marchew starta
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki majonezu
  • ½ szklanki jogurtu greckiego

Przygotowanie:

Krok 1
Zetrzyj cukinię na tarce i bardzo dokładnie odciśnij z wody. Przełóż do głębokiej misy. Dodaj mielone mięso, włoską przyprawę, sól, pieprz, sodę i wymieszaj. Uformuj cztery burgery, przełóż na talerz, przykryj i wstaw do lodówki na czas przygotowania sałatki.

Krok 2
Włóż obydwie kapusty do misy, posól, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Następnie dokładnie odciśnij z wody. Dodaj startą marchew, majonez, jogurt, ocet winny, posól i wymieszaj.

Krok 3
Nastaw piekarnik na 220 stopni.
Wyjmij burgery z lodówki, przełóż na tackę do pieczenia, posmaruj delikatnie olejem, wstaw do piekarnik i piecz 12 minut. Wyciągnij. Pokrój mozzarellę na 4 plastry, połóż po jednym na każdym burgerze. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz aż ser się rozpuści – 4-5 minut.

Krok 4
Przekrój bułki w poprzek. Włóż do każdej burgera, połóż na wierzchu plaster pomidora. Podawaj z sałatką coleslaw.