Pizza z ciemnej mąki to prawdziwa przyjemność jedzenia. Jest bardzo smaczna, lekko słodka, miękka wewnątrz, chrupiąca z wierzchu. To najlepsza pizza dla dzieci. I świetny pomysł na szybką kolację lub lancz w pracy.

Czas wyrabiania i rośnięcia: 35 minut
Czas pieczenia: 12-15 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 7-8 mini pizz

Z podanego przepisy zdrobicie 8 mini pizz. Wystarczy dla 4 osób

Z pizzą jest jeden zasadniczy problem: trzeba na nią niestety trochę poczekać. Najlepsze ciasto na pizzę to takie, które dojrzewa w lodówce dwa dni (polecamy przepis na idealne ciasto na pizzę). Drożdże potrzebują bowiem czasu, żeby zrobić z mąką co trzeba. Można pójść na skróty i zrobić ciasto bez drożdży. W Niedzielnym Kucharzu mamy przepis na błyskawiczną pizzę z mąki samorosnącej, której zrobienie od momentu zarobienia ciasta do wyciągnięcia z piekarnika zajmuje 15 minut (przepis znajdziecie tutaj).

Dzisiaj mamy dla Was niemal równie szybki przepis na klasyczną pizzę na drożdżach, zdrową, bo z mąki pełnoziarnistej i bardzo smaczną. Naszym zdaniem jest to jedna z najlepszych pizz dla dzieci. Widzimy to po Miłoszu, który pieczywa jeść nie chce, ale mini pizzę wciąga aż miło.
Przepis pochodzi z bloga Thebakermama.com

Składniki:

  • Opakowanie suszonych drożdży (2 i 1/4 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml ciepłej wody (2/3 szklanki)
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej

Przygotowanie:

Krok 1
Wlej do miseczki wodę, rozpuść w niej drożdże i cukier. Odstaw na 5-10 minut.

Krok 2
Do głębokiej misy wsyp dwie i pół szklanki mąki i łyżeczkę soli. Wymieszaj. Zrób w środku mąki dołek, wlej w niego drożdże, dodaj pół szklanki jogurtu i łyżkę miodu. Wymieszaj składniki, po czym przełóż ciasto na podsypany mąką blat i wyrabiaj przez 2-3 minuty. Uformuj ciasto w kulę przełóż z powrotem do misy, przykryj i odstaw na 30 minut.

Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni.
Przełóż ciasto na blat, chwilę wyrabiaj po czym uformuj kulę i podziel na dwie części. Jedną z powrotem przełóż do miski i przykryj, żeby ciasto nie wyschło. Drugą rozwałkuj na dość cienki płat (grubość pół centymetra). Następnie przy pomocy misy (nasza ma 15 cm średnicy) wycinaj koła z ciasta i przekładaj na tackę do pieczenia wyłożoną papierem.

Pozbieraj ścinki ciasta, połącz z ciastem w misie, rozwałkuj i wytnij krążki. Razem powinno wyjść 7-8 mini pizz.

Krok 4
Posmaruj każdy krążek sosem pomidorowym (np. według tego przepisu) i ułóż na wierzchu ulubione składniki. Wstaw tackę do piekarnika i piecz 12-15 minut. Obserwuj pizze podczas pieczenia – jeśli brzegi ciasta mocno się zrumienią, czas wyciągać je z piekarnika.
Smacznego!

Pizze można mrozić, pakując do woreczków do mrożenia. Po rozmrożeniu, podgrzej pizze w mikrofali, albo na dobrze rozgrzanej patelni pod przykryciem.