Ekspresowe, niezwykle aromatyczne danie wegetariańskie. Do jedzenia na ciepło i na zimno.

Czas przygotowania: 10 minut

Liczba porcji: 2

Niepozorna, drobniutka, na surowo twarda jak groch, którego jest kuzynką, po ugotowaniu miękka i delikatna, a przy tym mocarna siłą zdrowych mikroelementów jakimi jest napakowana. Soczewica! Jest jednym z najstarszych warzyw i w menu homo sapiens (czyli człowieka – dla niezorientowanych ;-)) widnieje już od ponad 11 tys. lat. Z Biblii wiemy, że gotowali ją Izraelici, a i później była ważnym elementem diety świętych mężów Kościoła. Szymon Słupnik, człek tyleż święty co szalony, jadł tylko raz w tygodniu – właśnie gotowaną soczewicę. Swoje nazwisko święty wziął od 18-metrowego słupa, na którym mieszkał przez 40 lat, poszcząc, modląc się i głosząc kazania. Żył w V w., za tydzień, 28 sierpnia, będzie 1559 rocznica jego śmierci.

Soczewica pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale znana jest od Japonii po Amerykę Południową. W diecie Polaków występuje niestety rzadko i jest ceniona głównie przez wegetarian i wegan ze względu na dużą zawartość białka. Jest też bogata m.in. w potas i kwas foliowy.

Soczewica ma przyjemny, lekko orzechowy smak. Świetne też łączy się i wchłania inne smaki, dlatego dobrze czuje się w towarzystwie przypraw.

Dzisiaj proponujemy Wam lekką, niebywale prostą, a przy tym nieziemsko smaczną potrawkę z soczewicy. Testowaliśmy ją na zagorzałych mięsożercach i zebrała najwyższe noty. Tajemnica tkwi w sosie, bogatym w smaki przypraw, które zawiera. Jest ich dużo, warto dać wszystkie, bo świetnie się ze sobą komponują, tworząc niesamowity bukiet smakowy. Sos robi się w dwie minuty. Całość jest gotowa w równie ekspresowym tempie – 10 minut.
Soczewica może być lekką przystawką, dodatkiem do dań głównych lub, w połączeniu z ryżem, samodzielną potrawą.

Przepis pochodzi z bloga Minimalistbaker.

Składniki:

  • 2 szklanki soczewicy czerwonej lub zielonej
  • 4 szklanki wody
    Sos
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 ½ łyżki miodu lub cukru
  • 1 ½ octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1 łyżka wędzonej lub słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki kolendry suszonej, startej na proszek
  • ½ pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie dla lubiących ostrzejsze smaki)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • Pęczek posiekanej pietruszki lub kolendry
  • ½ łyżeczka soli

Przygotowanie:

Krok 1
Zalej soczewicę wodą i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 2
W międzyczasie zrób sos. Włóż do misy miksera obrany czosnek i cebulę, pozbawioną gniazda nasiennego paprykę, ocet winny, miód, przecier pomidorowy, imbir, paprykę wędzoną, kmin rzymski, kolendrę suszoną, kurkumę, pieprz kajeński, sól, posiekaną natkę. Zmiksuj na gładki sos.

Krok 3
Przełóż sos do ugotowanej soczewicy, wymieszaj dokładnie.
Podawaj z pieczywem, ryżem lub kaszą.

Jeśli lubisz dania z soczewicy koniecznie spróbuj super łatwej czerwonej zupy z soczewicy sióstr Hemsley oraz zupy z soczewicy masoor dal Nigeli Lawson lub irackiej zupy z soczewicy.

Smacznego!