Aromatyczna i treściwa zapiekanka, po której nie trzeba zmywać naczyń. Zapiekane łódeczki z batatów świetnie nadają się na lunch do pracy. Bardzo też smakują dzieciom.

Czas: 50 minut

Poziom trudności: Dość łatwe

Liczba porcji: 2

Zanim Hiszpanie podbili Meksyk przywożąc sobą czosnek, cebulę, wołowinę, wieprzowinę i mnóstwo innych nieznanych w Nowym Świecie składników kulinarnych, miejscowa kuchnia, ze względu na małą ilość dostępnego mięsa, oparta była głównie o warzywa (i owoce morza na wybrzeżu), w tym głównie o fasolę i kukurydze. Niewiele jest przepisów kuchni meksykańskiej, które obyłoby się bez nich.

W przepisie, który Wam dzisiaj proponujemy fundamentem dania są upieczone łódeczki z batatów, ale głównie rolę grają kukurydza, podprażona wcześniej na patelni oraz czerwona fasola.  Lekko al dente ziarenka zatopione w kremowym pure ze słodkich ziemniaków tworzą intrygującą kompozycję. Danie może być czysto wegetariańskie, jeśli zrezygnujecie z indyka.

Łódeczki ładnie wyglądają i super smakują o czym najlepiej świadczy fakt, że nasz 19-miesięczny Miłosz ze smakiem zjadł prawie całą, pokaźnych rozmiarów połówkę batata.

Przepis pochodzi z bloga pinchofyum.com

Składniki:

  • 2 średniej wielkości słodkie ziemniaki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 filet z indyka (opcjonalnie)
  • 1 mała cebula
  • 1/4 szklanki jogurtu
  • Kika łyżek kremowego serka białego
  • 1 kulka mozzarelli (może też być cheddar lub inny miękki ser)
  • Mały pęczek kolendry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • Szczypta kminu rzymskiego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka oleju
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

Umyj ziemniaki i przekrój wzdłuż na połowy. Przełóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut, aż nóż będzie łatwo wchodzić w miąższ batatów.

Krok 2

W międzyczasie przygotuj indyka. Pokrój go w kostkę, posól i popieprz, dopraw słodką papryką i szczyptą kminu. Rozgrzej łyżeczkę  oleju na patelni i smaż mięso przez 5-8 minut aż będzie lekko przysmażone. Zdejm z patelni.

Krok 3

Przetrzyj patelnię ręcznikiem papierowym, ponownie wstaw na ogień i mocno rozgrzej. Odcedź kukurydzę i wysyp na patelnię. Podpiekaj przez kilka minut – nie mieszaj. Następnie przemieszaj kukurydzę i znowu podpiekaj nie mieszając. Łącznie piecz około 10 minut. Zdejm kukurydzę z patelni i odstaw do ostygnięcia.

Krok 4 

Przełóż patelnię na palnik i wyłóż na nią łyżkę masła. Posiekaj drobno cebulę i wysyp na patelnię. Smaż mieszając przez 8-10 minut. 

Krok 5

Wyciągnij bataty z piekarnika. Przestudź. Następnie łyżką wyjmij miąższ z ziemniaków i przełóż do głebokiej misy. Rozgnieć widelcem na gładką masę. Dodaj do batatów kukurydzę, cebulę, odsączoną z wody fasolkę czerwoną, indyka, 1/4 kubka jogurtu, kilka łyżek kremowego serka, posiekaną kolendrę. Wymieszaj całość. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przekładaj masę do upieczonych skórek z batatów, lekko ugniataj, żeby całość zmieścić w batatowych łódeczkach. Na wierzch każdego ziemniaka połóż porwaną na kawałki mozzarellę. Wstaw do piekarnika i zapiekaj aż ser rozpuści się i lekko się przypiecze.