Przypieczona z zewnątrz, soczysta i różowa w środku- tak powinna wyglądać idealnie upieczona polędwiczka. Z tym przepisem taka właśnie jest.
Czas: 25 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Polędwiczka jest mięsem chudym zatem bardzo łatwo wysuszyć ją podczas pieczenia – pieczona za długo w najlepszym razie będzie twarda, w najgorszym jak podeszwa.
Nam udało się trafić na super patent na zrobienie idealnej polędwiczki. Pomysł przypomina trochę pieczenie pizzy – polędwiczka pieczona jest na dobrze i długo nagrzewanym w piecu naczyniu. Najlepiej w tej roli sprawdza się patelnia żeliwna lub żeliwne naczynie do zapiekania. Grube dno solidnie się nagrzewa i długo trzyma temperaturę. Jeśli nie macie żeliwnej patelni użyjcie dowolnego naczynia z grubym dnem.
Jeszcze słowo o przyprawach. Tu panuje absolutna wolna amerykanka. My poszliśmy w kierunku smaków wschodnich, ale możecie przyprawić polędwiczkę każdym innym zestawem sproszkowanych przypraw.
Przepis pochodzi z serwisu thekitchn.com
Składniki:
- Polędwiczka wieprzowa około 0,5 kg
- 1-2 łyżki marynaty na którą składa się: ½ łyżeczki garam masala, ½ łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki curry, ¼ łyżeczki kminu, ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Krok 1
Nastaw piekarnik na 230 stopni. Wstaw do nagrzanego piekarnika patelnię (najlepiej żeliwną) lub szerokie naczynie do zapiekania. Nagrzewaj przez 15-20 minut.
Krok 2
Osusz ręcznikiem polędwiczkę, odetnij tłuszczyk i białą błonkę. Natrzyj przyprawami., posól, popieprz. Odstaw.
Krok 3
Wyjmij z piekarnika rozgrzaną patelnię (ostrożnie!), wlej na nią 2 łyżki oleju, rozprowadź po dnie, a następnie połóż na niej polędwiczkę i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz 10 minut w temperaturze 230 stopni. Wyciągnij patelnię z polędwiczką, obróć na drugą stronę (podpieczoną stroną do góry) i wstaw do pieca. Zmniejsz temperaturę do 205 stopni i piecz przez 10-15 minut. Czas zależy od wielkości polędwiczki. Półkilogramowa potrzebuje 10 minut. Dla pewności i żeby nie przesuszyć pieczeni, wyjmij ją po 10 minutach i sprawdź stopień wypieczenia termometrem (145 stopni) lub nakłuwając polędwiczkę w najgrubszym miejscu cienki szpikulcem. Gdy wypłynie z niej klarowny, przezroczysty sos, polędwiczka jest gotowa.
Zawin pieczeń luźno w folię aluminiową i odstaw na 10 minut.