Kurczak w sosie słodko-kwaśnym jest daniem bajecznie prostym, a przy tym tak smacznym, że masz ochotę zrobić go na obiad jeszcze następnego dnia. I jeszcze pojutrze, i jeszcze… Aż do znudzenia. Tylko, że kurczak w sosie słodko-kwaśnym nigdy się nie nudzi.

Czas: 20 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Jedzenie to przyjemność, ale kurczak w sosie słodko-kwaśnym to po prostu rozkosz. Przy tym osiągnięta małym kosztem i w krótkim czasie. Chrupiący, delikatny, słodki z kwaskową nutą – taki jest kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Idealne danie o każdej porze roku, ale chyba zimą, kiedy dni są krótsze sprawdza się najlepiej, bo zawarta w nim słodycz przyjemnie stymuluje mózg falą endorfin.

Kurczak w sosie słodko kwaśnym jest daniem super prostym i do mega szybkiego ogarnięcia. Jeśli masz gotowy ryż, makaron, kaszę, to obiad stawiasz na stół w 15 minut od rozpoczęcia gotowania. Albo i szybciej.

Jak go zrobić? Dwa są najważniejsze czynniki decydujące o tym czym kurczak w sosie słodko-kwaśnym będzie dobry: panierka i sposób smażenia oraz sos.

Panierka jest super prosta i nie ma w niej pozornie żadnej tajemnicy. To mąką ziemniaczana, w której panierujemy mięso zanurzone wcześniej w rozkłóconym jajku. Kluczowa jest sprawa smażenia.

Po pierwsze potrzebujesz dość szerokiej patelni, żeby kawałki mięsa nie stykały się ze sobą, bo się pozlepiają. Oleju musi być dość dużo. Są przepisy, w których kurczak jest smażony w głębokiej fryturze, a sos słodko-kwaśny przygotowywany jest na osobnej patelni, do której na koniec trafia mięso. To szybki sposób, ale wymaga użycia dwóch naczyń. W przypadku naszego przepisu kurczak w sosie słodko-kwaśnym jest daniem jednogarnkowym, co oszczędza później wodę i pieniądze wydane na zmywanie.

Po drugie, mięso smaż na dość żywym ogniu, ale uważaj, żeby go nie przypalić. Gdy położysz kostki kurczaka na oleju, zostaw niech się smażą, pozwól im dobrze się zrumienić od tej strony, nie obracaj ich. Sprawdzaj co jakiś czas, czy mięso jest gotowe. Wymaga to trochę cierpliwości, bo panierka z mąki ziemniaczanej potrzebuje trochę czasu żeby się zrumienić – ze 3 minuty smażenia.

I wreszcie sos. Można kupić gotowiec, ale uwierz, że to wyrzucanie pieniędzy na chemię w słoiku. Domowy sos słodko-kwaśny jest bajecznie prosty. Przepisów jak go zrobić jest dużo. Nasza wersja jest bardzo prosta. Mieszasz składniki i zalewasz nimi mięso.

Trzeba zaznaczyć, że kurczak w sosie słodko-kwaśnym nie jest daniem niskokalorycznym, a to za sprawą sosu właśnie. Jest w nim miód/cukier oraz keczup. Zamiast keczupu możesz użyć sosu pomidorowego. Wtedy jednak zmniejsz ilość octu o 1-2 łyżki.

Składniki:

  • 2 małe filety z kurczaka lub 1 polędwiczka z indyka
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko, lub jedno białko
  • 1 mała papryczka czerwona
  • 1 mała papryczka żółta
  • 1 mała papryczka pomarańczowa
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • Garść szpinaku
  • Siekany szczypiorek do posypania
  • Olej do smażenia

Sos

  • 2 łyżki keczupu
  • 3 łyżki miodu lub brązowego cukru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 6 łyżek octu ryżowego lub winnego

Przygotowanie:

Krok 1

Ugotuj kaszę jaglaną (według tego przepisu kasza nigdy nie jest gorzka).

W trakcie gotowania kaszy:

Krok 2

Umyj wszystkie warzywa. Papryczki pokrój w kostkę lub w pasy.

Rozgrzej w szerokiej patelni olej – tyle, żeby pokrył całą powierzchnię. Wysyp na niego papryczki, smaż na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.

Krok 3

Osusz mięso ręcznikiem papierowym lub ściereczką, pokrój w kostkę o bokach około 1,5 cm.

Wbij do miseczki jajko, rozkłóć widelcem (dodaj odrobinę wody lub mleka, wtedy jajko łatwiej się rozmiesza).

Do szerokiej misy wsyp mąkę ziemniaczaną. Wkładaj mięso do jajka, a następnie obtaczaj dokładnie w mące.

Krok 4

Zdejmij podsmażone papryczki z patelni łyżką cedzakową. Na rozgrzany olej wykładaj kawałki mięsa obtoczone w mące. Smaż na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony.

Krok 5

Kiedy mięso obsmaży się na brązowo, dodaj do niego papryczki i zalej sosem. Smaż przez chwilę, aż składniki pokryją się dokładnie glazurą.

Krok 6

Rozłóż do misek kaszę, dodaj do niej szpinak. Wykładaj na wierzch usmażone filety i papryczki. Wlej na patelnię, na której smażyło się mięso pół szklanki wody, wstaw na kuchenkę na mocny ogień. Zeskrob szpatułką przypalone fragmenty z dna patelni. Kiedy woda odparuje i zmieni się w sos, polej nim filety i kaszę. Posyp siekanym szczypiorkiem.

Smacznego!