Adobo to niesamowicie aromatyczna i wyrazista przyprawa zrobiona na bazie czosnku, oregano, pieprzu, papryki, soli/sosu sojowego i oliwy. Świetnie sprawdza się jako marynata i glazura do wieprzowiny, kurczaka i ryb.

Czas przygotowania: 1,4 godziny w tym godzina marynowania

Czas pieczenia: 30 minut

Poziom trudności: Całkiem łatwe

Liczba porcji: 2

Od Filipin, przez Hiszpanię, Portugalię, Meksyk, po Portoryko – wszędzie spotkacie adobo i wszędzie powiedzą Wam, że jest to od wieków lokalna przyprawa i sposób traktowania mięsa. Filipińczycy przekonują, że jeszcze przed najazdem Hiszpanów autochtoni konserwowali w ten sposób mięso. To samo można usłyszeć od Portorykańczyków, choć wieprzowina i kurczaki pojawiły się tu dopiero wraz z hiszpańskimi kolonistami.

Nie wiadomo jak było, wiadomo jak jest. Słowo „adobo” pochodzi od hiszpańskiego „adobar” – marynować. Jest to mieszanka ostrych przypraw, ziół i czosnku oraz wina lub octu. W przeszłości rzeczywiście używano jej do konserwowania mięsa, obecnie pasta jest powszechnie stosowaną przyprawą w krajach hiszpańskojęzycznych. Występuje w różnych lokalnych odmianach i wariacjach, może mieć postać pasty, albo sosu, być paląca jak ogień albo łagodna. Np. na Filipinach jest kilkanaście różnych odmian adobo.

Przyprawą można traktować wieprzowinę, doskonale czuje się w niej kurczak oraz ryba. 

Sposoby przyrządzania mięsa też są różne: można upiec w całości, potem pokroić i podsmażyć na złoto. Można pokrojone włożyć do marynaty i potem usmażyć plastry.

My proponujemy Wam dzisiaj wersję najzdrowszą, bo pieczoną. Adobo z tego przepisu jest gęste, ma postać pasty, która doskonale przylega do mięsa. W stosunku do oryginalnej receptury z Eatingwell dodaliśmy dwie łyżki wina, które dodatkowo zmiękcza mięso. Zamiast niego możecie dodać łyżkę octu winnego. albo w ogóle z niego zrezygnować.

Składniki:

  • 2 małe polędwiczki lub jedna duża (około 600 g)
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki wytrawnego wina lub łyżka octu winnego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Krok 1

Zmiksuj w mikserze na gładką pastę czosnek, wino, oliwę, oregano, paprykę i sól. 

Krok 2

Wytrzyj ręcznikiem papierowym polędwiczki, oczyść z błonek, włóż do czosnkowej marynaty, dokładnie obtocz pastą, a następnie zamknij w szczelnym pojemniku, lub przykryj naczynie folią plastikową. Odstaw na godzinę do lodówki lub na całą noc.

Krok 3

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Przełóż polędwiczki do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika i piecz bez przykrycia przez 30 minut.

Podawaj z ryżem lub kaszą.

Leave a Reply