Polędwiczka w glazurze czosnkowej to właściwie polędwiczka adobo. Adobo to popularna w krajach latynoskich niesamowicie aromatyczna i wyrazista przyprawa zrobiona na bazie czosnku, oregano, pieprzu, papryki, soli/sosu sojowego i oliwy. Świetnie sprawdza się jako marynata i glazura do wieprzowiny, kurczaka i ryb.
Czas przygotowania: 1,4 godziny w tym godzina marynowania
Czas pieczenia: 30 minut
Poziom trudności: Całkiem łatwe
Liczba porcji: 2
Od Filipin, przez Hiszpanię, Portugalię, Meksyk, po Portoryko – wszędzie spotkacie adobo i wszędzie powiedzą Wam, że jest to od wieków lokalna przyprawa i sposób traktowania mięsa. Filipińczycy przekonują, że jeszcze przed najazdem Hiszpanów autochtoni konserwowali w ten sposób mięso. To samo można usłyszeć od Portorykańczyków, choć wieprzowina i kurczaki pojawiły się tu dopiero wraz z hiszpańskimi kolonistami.
Nie wiadomo jak było, wiadomo jak jest. Słowo „adobo” pochodzi od hiszpańskiego „adobar” – marynować. Jest to mieszanka ostrych przypraw, ziół i czosnku oraz wina lub octu. W przeszłości rzeczywiście używano jej do konserwowania mięsa, obecnie pasta jest powszechnie stosowaną przyprawą w krajach hiszpańskojęzycznych. Występuje w różnych lokalnych odmianach i wariacjach, może mieć postać pasty, albo sosu, być paląca jak ogień albo łagodna. Np. na Filipinach jest kilkanaście różnych odmian adobo.
Przyprawą można traktować wieprzowinę, doskonale czuje się w niej kurczak oraz ryba.
Sposoby przyrządzania mięsa też są różne: można upiec w całości, potem pokroić i podsmażyć na złoto. Można pokrojone włożyć do marynaty i potem usmażyć plastry.
My proponujemy Wam dzisiaj wersję najzdrowszą, bo pieczoną. Adobo z tego przepisu jest gęste, ma postać pasty, która doskonale przylega do mięsa. W stosunku do oryginalnej receptury z Eatingwell dodaliśmy dwie łyżki wina, które dodatkowo zmiękcza mięso. Zamiast niego możecie dodać łyżkę octu winnego. albo w ogóle z niego zrezygnować.
Składniki:
- 2 małe polędwiczki lub jedna duża (około 600 g)
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżki wytrawnego wina lub łyżka octu winnego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Krok 1
Zmiksuj w mikserze na gładką pastę czosnek, wino, oliwę, oregano, paprykę i sól.
Krok 2
Wytrzyj ręcznikiem papierowym polędwiczki, oczyść z błonek, włóż do czosnkowej marynaty, dokładnie obtocz pastą, a następnie zamknij w szczelnym pojemniku, lub przykryj naczynie folią plastikową. Odstaw na godzinę do lodówki lub na całą noc.
Krok 3
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Przełóż polędwiczki do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika i piecz bez przykrycia przez 30 minut.
Podawaj z ryżem lub kaszą.