Zupełnie niesamowita zaprawa na grilla, o głębokim słodko-gorzkim smaku, pachnąca wędzonką i dymem. Można jej użyć także do mięs pieczonych w piekarniku. Najlepiej nadaje się do wołowych steków i karkówki.

Przepis pochodzi od braci Matta i Teda Lee, właścicieli firmy Lee Bros (Dystrybutora orzeszków), podróżników, kucharzy i celebrytów.

Czas grillowania: 20 minut

Liczba porcji: Z podanej ilości składników powstanie zaprawa na 4 kawałki mięsa

Składniki:

  • 4 łyżki drobno mielonej kawy
  • 4 łyżki słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)
  • 4 łyżki brązowego cukru
  •  1/2 łyżeczki kminku rzymskiego

Przygotowanie 

Połącz wszystkie składniki. Mięso dokładnie osusz, a następnie skrop i wysmaruj olejem. Natrzyj  zaprawą.

Odstaw na 15 minut. Grilluj na dobrze rozgrzanym ruszcie przez 10 minut z każdej strony (jeśli grillujesz wołowinę, 5-6 minut z każdej strony wystarczy, żeby mięso było średnio wypieczone).

Mięso można usmażyć też na patelni.

Smacznego!

Szukasz więcej pomysłów na grilla – koniecznie sprawdź również:

Słodko ostra posypka na grilla

Glazura z wina i cynamonu

Marynata na grilla z sokiem jabłkowym

Tymiankowo cytrynowa glazura do skrzydełek