Zupełnie niesamowita zaprawa na grilla, o głębokim słodko-gorzkim smaku, pachnąca wędzonką i dymem. Można jej użyć także do mięs pieczonych w piekarniku. Najlepiej nadaje się do wołowych steków i karkówki.
Przepis pochodzi od braci Matta i Teda Lee, właścicieli firmy Lee Bros (Dystrybutora orzeszków), podróżników, kucharzy i celebrytów.
Czas grillowania: 20 minut
Liczba porcji: Z podanej ilości składników powstanie zaprawa na 4 kawałki mięsa
Składniki:
- 4 łyżki drobno mielonej kawy
- 4 łyżki słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki kminku rzymskiego
Przygotowanie
Połącz wszystkie składniki. Mięso dokładnie osusz, a następnie skrop i wysmaruj olejem. Natrzyj zaprawą.
Odstaw na 15 minut. Grilluj na dobrze rozgrzanym ruszcie przez 10 minut z każdej strony (jeśli grillujesz wołowinę, 5-6 minut z każdej strony wystarczy, żeby mięso było średnio wypieczone).
Mięso można usmażyć też na patelni.
Smacznego!
Szukasz więcej pomysłów na grilla – koniecznie sprawdź również:
Słodko ostra posypka na grilla