Zdrowe i bardzo łatwe do zrobienia danie makaronowe z zoodli z cukini, zanurzonych w wyrazistym sosie z suszonych pomidorów. Do tego podsmażony kurczak i tarty parmezan. Bogactwo smaków zaklęte w kilku składnikach.

Czas: 15 minut

Poziom trudności: Latwe

Liczba porcji: 2 duże

Kluczowym składnikiem dania są suszone pomidory. Dobrze jest użyć pomidorów z zalewy i pomidorów suszonych bez zalewy. Te drugie po podsmażeniu dodają daniu pysznego aromatu pomidorowego.

Doskonałym uzupełnieniem potrawy jest cukinia. Jeśli nie macie spiralizera, czyli specjalnego urządzenia do wycinania makaronów z warzyw możecie zwykłą obieraczką do warzyw pokroić cukinię w pasy.

Przepis pochodzi z bloga Cafedelites.com

Składniki:

  • 2 małe piersi z kurczaka
  • Szklanka suszonych pomidorów z zalewy
  • ½ szklanki suszonych pomidorów
  • ½ szklanki tartego parmezanu
  • 300 ml śmietany 12 proc. (nieco więcej niż szklanka)
  • 3 ząbki czosnku posiekane w plasterki
  • 2 średnie cukinie
  • 3 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki. Najpierw zoodle. Umyj cukinie, odkrój końce i przy pomocy spiralizera albo obieraczki do warzyw potnij na makarony. Posiekaj na cienkie paski plastry suszonych pomidorów z zalewy i pomidorów bez zalewy. Posiekaj na plasterki ząbki czosnku.

Krok 2
Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Wysyp na niego posiekane plastry suszonych pomidorów. Smaż na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, przez 4-5 minut. Dorzuć do pomidorów posiekany czosnek. Smaż jeszcze 2 minuty. Ściągnij całość z patelni i odłóż na bok.

Krok 3
Filety przekrój wzdłuż na plastry, a następnie pokrój w cienkie paski. Na patelnię, na której smażone były pomidory, wlej łyżkę oleju. Rozgrzej. Wyłóż na patelnię pokrojonego kurczaka. Dopraw bazylią i oregano. Delikatnie posól (pomidory są słone, a do sosu trafi jeszcze słony parmezan) i smaż na dość intensywnym ogniu przez 5-6 minut, aż mięso lekko się podpiecze. Wtedy dodaj do kurczaka podsmażone pomidory z czosnkiem, dorzuć posiekaną papryczkę chili. Przesmaż razem chwilę, zmniejsz ogień. Powoli wlej na patelnię śmietanę, żeby jej nie zważyć. Rozmieszaj. Wsyp parmezan, wymieszaj ze śmietaną na patelni. Na koniec dodaj zoodle i wymieszaj z sosem.