Nadspodziewanie pyszne danie. Trzy składnik na krzyż i super prosta i niecodzienna pasta gotowa. Spaghetti z cieciorką zauroczy każdego amatora makaronu.

Przygotowanie: 5 minut

Pieczenie: 20 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Włosi to oczywiście miłośnicy makaronów, ale uwielbiają też inne produkty i płody rolne, jak ryż oraz groch. Macaroni con ceci, czyli pasta z cieciorką jest jednym z ważniejszych dań kuchni rzymskiej. To bardziej zupa niż klasyczna pasta.

Nas zaintrygowała wariacja na temat makaronu z cieciorką: tagliatele z cieciorką i rozmarynem. Danie genialne! Powoli smażony rozmaryn wspaniałe aromatyzuje sos, a później połamany na małe kawałki świetnie odnajduje się w makaronie. Cieciorka to w ogóle kwestia osobna.

Pieczona cierciorka

W przeciwieństwie do oryginału, który zaleca usmażenie cieciorki, my ją pieczemy. Pieczona cieciorka to wspaniała rzecz, która świetnie sprawdzi się w roli zwykłej przekąski do oglądania meczu, czy filmu we dwoje. Polecamy Wam ten sposób przygotowywania cieciorki. Możecie ją dłużej potrzymać w piekarniku wtedy zmieni się w chrupiące jak orzechy danie.

Przepis pochodzi z cooking.nyt.com

Składniki:

  • 1 puszka cieciorki 400 ml
  • 1/2 opakowania spaghetti albo linguini
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • Siekana natka pietruszki 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczka papryczki chili
  • Szczypta kuminu
  • Tarty parmezan (ilość według uznania)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Cieciorkę wyjmij z puszki, odcedź, przelej wodą na sicie. Wysyp na blaszkę do pieczenia, posyp łyżeczką słodkiej papryki, połową łyżeczki chili, łyżeczką soli, szczyptą kuminu, polej łyżką oleju i wymieszaj dokładnie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut. Przemieszaj w połowie pieczenia.

Krok 2

W połowie pieczenia cieciorki, nalej zimnej wody do garnka – ze 2 litry. Doprowadź do wrzenia, wsyp do wody łyżkę soli. Włóż do garnka makaron i ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (jeśli planujesz makaron zabrać do pracy następnego dnia, gotuj makaron 2 minuty krócej niż mówi instrukcja, makron misi być mocno al dente, żeby nie rozmiękł się podczas odgrzewania).

Krok 3

W czasie, gdy gotuje się makaron wlej do rondla 6 łyżek oliwy i wrzuć rozmaryn w całości. Podgrzewaj rozmaryn na średnim ogniu, żeby się nie spalił, ale usmażył się jak frytka – 3-4 minuty. Wyjmij rozmaryn z oliwy i przełóż na ręcznik papierowy, żeby go osączyć. 

Krok 4

Dodaj do oliwy dwa posiekane ząbki czosnku, przesmaż chwilę a następnie dołóż pieczoną cieciorkę. 

Smaż przez 2 minuty, następnie dodaj 2 łyżki masła i energicznie zamieszaj. 

Podłej sos wodą spod makaronu – kilka łyżek. Wymieszaj. Dodaj do sosu makaron i pokruszony rozmaryn. Posyp posiekaną natką pietruszki, tartym parmezanem i podawaj.