Sałatka ze smażonym serem to prosty sposób na szybki lancz. Kulki miękkiego koziego sera, zamknięte w chrupiącej panierce, do tego garść warzyw i owoców i aromatyczny, malinowy dresing.

Czas: 15 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2

Wyprażeny syr to narodowe danie Słowaków, odpowiednik naszego schabowego. Danie, tak jak schabowy, wymyślone w czasach komunistyczych. Zapiekany, panierowany ser, podawany zawzwyczaj z frytkami to kaloryczna bomba, ale trzeba przyznać, pyszna:)

Smażony ser, zapanierowany jest daniem nadzwyczaj wdzięcznym, gdyż łączy w sobie miękkość rozgrzanego sera, wypływającego z chrupiącej panierki.
Panierować można praktycznie każdy ser, również sery miękkie, kremowe. Jeśli są zbyt miękkie wystarczy je przed panierowaniem wstawić na kwadrans do zamrażalnika, żeby stężał.

My proponujemy Wam dzisiaj sałatkę ze smażonym serem kozim z dodatkiem warzyw, malin i super dresingu, zrobionego na bazie malin, octu balsamicznego i soku pomarańczowego. Dla smaku można go dosłodzić miodem.
Sałatka ze smażonym serem kozim łączy w sobie smaki wytrawne – kozi ser jest wytrawny – i owocowe. Wszystko podlane delikatnym, kwaskowym dresingiem.

Przepis na kulki z koziego sera pochodzi z bloga Halfbakedhaervest.com

Polecamy przepis na sałatkę z kulkami z kremowego, koziego sera z melonem

Sałatka ze smazonym serem w malinowo-pomarańczowym dresingu

Składniki:

  • 100 g kremowego koziego sera (w formie roladki)
  • 1 awokado
  • 100 g malin (garść)
  • Duża garść pomidorków truskawkowych lub koktajlowych
  • Opakowanie roszponki lub innej sałaty (2 duże garści)
  • ½ czerwonej cebuli
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 6 łyżek oleju do smażenia
  • Sól, pieprz

Panierka

  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • ½ szklanki bułki tartej

Dresing

  • 100 g malin
  • Sok z połowy pomarańczy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Krok 1
Z koziego sera uformuj kulki wielkości orzecha. Posól delikatnie i popieprz, oprósz każdą kulkę delikatnie tymiankiem. Wbij jajo do miseczki, rozkłóć widelcem. Do kolejnej miseczki wsyp mąkę, a do trzeciej bułkę tartą. Panieruj ser: obtocz kulkę w mące, włóż do masy jajecznej, a następnie do bułki tartej, dociśnij i dokładnie zapanieruj. Strząśnij nadmiar bułki tartej i przełóż na talerz. Zapanieruj wszystkie kulki i wstaw je do lodówki.

Krok 2
Przygotuj dresing. Rozgrzej dobrze rondelek, wlej do niego 2 łyżki octu balsamicznego, wyciśnij sok z połowy pomarańczy i wsyp garść malin. Gotuj rozgniatając maliny widelcem. Postaraj się odparować jak najwięcej płynu, tak by sos zmienił się w gęstą emulsję. Kiedy mocno się zredukuje przetrzyj sos do miski  przez gęste sito (wlej masę na sitko i drewnianą łyżką rozcieraj miąższ z malin tak, by cały sok spłyną do misy, a pestki zostały na sicie). W zależności od malin sos może być słodki lub kwaskowaty. Dopraw do smaku miodem.

Krok 3
Umyj pomidory, awokado i roszponkę oraz pozostałe maliny. Wyłóż roszponkę na talerz, układaj na wierzchu przekrojone na połowy pomidory oraz maliny. Awokado przekrój na połowy, wyciągnij pestkę, obierz i pokrój na paski. Dodaj do sałaty.

Krok 4
Rozgrzej na patelni olej, wyłóż na niego ser i smaż na średnim ogniu, obracając, tak by kulki ładnie zrumieniły się z każdej strony. Przełóż kulki serowe na talerze z sałatą. Cienko posiekaj cebulę i posyp całość. Polej sałatkę dresingiem i podawaj.
Smacznego!