Kwaskowość marynowanych składników przełamuje słodycz pieczonej papryki. Całość wieńczy dymny, wędzony twaróg i orzechowy smak słonecznika i rukoli. Prosta, bogata w smaki, sałatka z kaszy jaglanej, świetnie sprawdzi się w roli lekkiego lanczu.
Czas przygotowania: 30 minut plus 2 godziny na moczenie kaszy
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Karol Okrasa jest naszym ulubionym polskim kucharzem. To gość o dużym talencie kulinarnym i telewizyjnym: bezpretensjonalny, natuturalny, świetnie gotuje i ma super pomysły. Nie zdarzyło nam się jeszcze, żeby ugotować coś z jego repertuaru co okazałoby się niewypałem. Karol Okrasa to marka sama w sobie.
Jak ugotować kaszę jaglaną
Sałatka z kaszy jaglanej jego autorstwa jest prosta do zrobienia i ma bogaty bukiet smaków: kwaskowych i słodkich, podbitych orzechowym posmakiem słonecznika i rukoli. Bazę wszytkiego stanowi kasza ugotowana w bardzo ciekawy sposób.
Z gotowaniem kaszy jaglanej sprawa nie jest wcale taka prosta. Na pewno często zastanawialiście się, dlaczego kasza czasem wychodzi gorzkawa z lekkim posmakiem goryczki. Na pewo czytaliście, słyszeliście, że trzeba ją zalać wrzątkiem i to pomoże pozbyć się niemiłego smaku. To dobra metoda gotowania kaszy, ale wcale nie gwarantuje dobrego efektu. Kasza jaglana jest bogata w tłuszcze i dośc szybko jęczeje, dlatego nie nadaje się do długiego przechowywania. Kasza musi być świeża, żeby miała dobry smak i aromat.
Jeśli chodzi o to jak ugotować kaszę to są dwie metody: szybka i długa. W pierwszym przypadku trzeba kaszę przepłukać pod zimną wodą, wsypać do garnka i zalać wrzątkiem. Ważne są proporcje: 1,8 szklanki wrzątku na 1 szklankę kaszy. Następnie przykrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu przez 18 minut. Kaszy nie mieszamy podczas gotowania, bo zrobi się z niej kleik. Po 18 minutach wyłączamy ogień i odkrywamy kaszę do odparowania.
Drugi paten jest bardziej czasochłonny, ale o niebo łatwiejszy. Szczegóły znajdziecie w przepisie Karola Okrasy.
Składniki:
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- 1 czerwona papryka
- Garść ziaren słonecznika
- Mały pęczek pietruszki posiekany
- Garść rukoli posiekany
- 2 łyżki kaparów
- 1 ogórek kiszony drobno pokrojony
- 1 cebula dymka
- 2 łyżki posiekanych, marynowanych grzybów
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- Kilka łyżek pokruszonego, wędzonego twarogu
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Zalej kaszę zimną wodą. Odstaw na 2 godziny.
Krok 2
Po 2 godzinach, rozgrzej piekarnik do 220 stopni, wstaw do środka paprykę i piecz, aż skórka lekko sczernieje. Wyciągnij z piekarnika, włóż do szczelnie zamykanego naczynia i odstaw na 10 minut.
Krok 3
Odcedź kaszę. Zagotuj wrzątek – ¾ szklanki. Wsyp do wody kaszę, a kiedy się zagotuje i wchłonie wodę, zdejm z ognia, przykryj i zaczekaj aż kasza się uparuje. Następne wysyp o szerokiego naczynia, rozłóż równą warstwą, żeby kasz ostygła.
Krok 4
Wysyp słonecznik na patelnię i praż na średnim ogniu aż lekko się zezłoci. Zdejm z ognia.
Krok 5
Połącz wszystkie składniki. Obierz ze skórki paprykę i pokrój w kostkę. Razem z siekanymi kaparami, ogórkiem, drobno pokrojoną dymką, grzybami, natką pietruszki i rukolą dodaj do kaszy. Wymieszaj. Polej olejem, dopraw solą i pieprzem, posyp pokruszonym twarogiem.