Pęczotto z pieczonymi warzywami to jedno z tych dań, które wymaga tylko wymieszania składników. I gotowe. Pyszne, zdrowe i sycące.
Pęczotto, które robi się samo
Przygotowanie pęczotto z pieczonymi warzywami jest super proste: wkładasz do piekarnika pokrojone warzywa i przyprawione mięso, gotujesz pęczak, potem łączysz składniki i możesz delektować się niezwykle pożywnym i zdrowym obiadem. Pomysł na to danie zaczerpnęliśmy z jednego z naszych ulubionych blogów – fitmencook.com z tym, że ziarna faro i ryż (z oryginału) zastąpiliśmy pęczakiem, a zamiast kurczaka upiekliśmy aromatyczną polędwiczkę.
Zobacz przepisy na pozostałe obiady z tego tygodnia
Składniki:
- Polędwiczka wieprzowa
- 250 g brukselki
- Mały słodki ziemniak
- 250 g dyni
- Pół szklanki pęczaku
- Mała dymka
- 1 łyżka oleju roślinnego
- Kilka łyżek posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ łyżeczki miodu
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- ½ łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Wymieszaj składniki marynaty. Włóż mięso do marynaty. Przykryj i odstaw na czas przygotowania warzyw.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 180 st. Umyj warzywa. Obierz batata i pokrój w kostkę. Dynię pokrój w cienkie łódeczki (max 2 cm szerokości). Możesz ją obrać i pokroić w kostkę, ale oddzielanie twardej, surowej skóry to ciężka robota. Dlatego lepiej zrobić to już po upieczeniu. Brukselkę przekrój na połowy. Skrop warzywa łyżką oleju i posyp ziołami. Wymieszaj.. Wstaw do piekarnika na 20-25 minut.
Krok 3
Polędwiczkę zawiń w folię aluminiową, przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut.
Krok 4
Składniki marynaty wymieszaj. Włóż mięso do marynaty. Przykryj i odstaw na czas przygotowania warzyw.
Krok 5
Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju. Posiekaj drobno cebulę i wrzuć na olej. Pęczak dobrze opłucz pod zimną wodą, odsącz. Wsyp do rondla z podsmażoną cebulką, zamieszaj i praż przez 4-5 minut, często mieszając. Następnie zalej szklanką wody i gotój pod przykryciem 15-20 minut, aż pęczak będzie miękki. Jeśli płyn wygotuje się, dodaj trochę wody.
Krok 6
Polędwiczkę wyjmij z piekarnia, przestudź, a następnie pokrój w plastry. Warzywa wyjmij z piekarnika i wymieszaj z kaszą pęczak. Podawaj z polędwiczką i dowolną sałatą.
Smacznego!
Ps. To pęczotto z pieczonymi warzywami doskonale nadaje się do mrożenia – będzie smakowało tak samo dobrze.