Prosty przepis na pieczoną kaczkę po chińsku z chrupiącą skórką i bardzo aromatycznym mięsem, przesyconym przyprawami. Wspaniały efekt osiągnięty w niespełna godzinę.
Przygotowanie: 10 minut
Pieczenie: 50 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Szybka kaczka po chińsku
Takie przepisy lubimy najbardziej: wyszukane i równocześnie bardzo proste, składające się z prostych składników, ale niesamowicie smaczne. Takie są kacze udka po chińsku. W określeniu „po chińsku” nie na grama ściemy. To nie jest danie w stylu ryba po grecku, czy fasolka po bretońsku, w których konotacje geograficzne nie mają nic wspólnego z lokalnymi kuchniami. Nasza kaczka po chińsku ma smak i aromat Azji i chrupkość jakiej nie powstydziłaby się kaczka po pekińsku. Tyle, że kaczka po pekińsku wymaga mnóstwo zachodu, a kaczkę po chińsku można zrobić w godzinę poświęcając na nią minimum pracy.
Jaka jest tajemnica kaczki po chińsku? Mięso piecze się szybko dzięki super zabiegowi: trzeba je krótko obgotować w słodko-kwaśnym roztworze z wody, cukru i octu ryżowego. Mikstura doskonale zmiękcza kaczkę i wzbogaca jej smak.
Słodko-kwaśne smaki podbija marynata, ostra za sprawą szczypioru i pieprznego imbiru, który równocześnie wnosi do dania owocową, świeżą nutę.
Kaczkę proponujemy podać z ryżem wymieszanym z kolendrą i papryczką chili. W roli surówki równoważącej ostrości świetnie sprawdzi się czerwona kapusta, mocni skropiona sokiem z cytryny i pomarańczy.
Przepis pochodzi z serwisu Tasty.co
Składniki:
- 2 uda z kaczki
- 6 łyżek brązowego cukru
- 1/2 szklanki octu ryżowego
- Gotowany ryż (np. według tego przepisu)
Marynata:
- 1/2 szklanki drobno posiekanego szczypioru, razem z cebulkami
- 1/2 szklanki tartego imbiru
- 5 przypraw chińskich lub:
- Szczypta cynamonu
- Szczypta pieprzu kajeńskiego
- Szczypta kminu rzymskiego
- Szczypta suszonego czosnku
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotuj marynatę. Posiekaj drobno szczypior, wymieszaj z tartym imbirem i przyprawami. Odstaw.
Krok 2
Osusz ręcznikiem papierowym kacze uda. Natnij ostrym nożem mięso w poprzek i wzdłuż, tworząc kratkę.
Zagotuj litr wody, kiedy zakipi, zmniejsz ogień i wsyp 6 łyżek cukru, zamieszaj, aż się rozpuści. Wlej ocet, zamieszaj. Wstaw udka do mikstury na 20 sekund. Wyciągnij i osusz ręcznikiem papierowym.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
Natrzyj udka dokładnie marynatą i włóż do foremki do pieczenia skórą do góry. Niech marynata będzie również pod udkami.
Wstaw do piekarnika i piecz w 160 stopniach przez 30 minut. Po 25 minutach podkręć temperaturę do 200 stopni i piecz 20 minut.
Ostudź, porwij przy pomocy widelców na małe kawałki. Podawaj z ryżem lub z papierem ryżowym.
Smacznego!