Jak upiec filety z kurczaka, żeby były lekko przypieczone, ale soczyste w środku? Sprawa jest prosta: napierw mięso trzeba zamacerować w solance, a potem upiec w wysokiej temperaturze.
Nie jest łatwo upiec kurczaka, ale jeszcze trudniej upiec piersi z kurczaka. Dlaczego? Bo niewiele trzeba, żeby je wysuszyć na wiór, lub spiec na podeszwę. Jak upiec filety z kurczaka, żeby były idealnie przypieczony z zewnątrz i soczyste, miękkie w środku? Jest na to prosty sposób. Patent na idealnie upieczone piersi z kurczaka przedstawiamy w 3 krokach.
Po pierwsze filety trzeba najpierw zamoczyć w roztworze soli. Solanka zmiękczy mięso. Po drugie piersi należy piec krótko w wysokiej temperaturze. Czas zależy od wielkości filetów i wynosi 15-20 minut. Jeśli pieczesz filety razem z polędwiczkami, nastaw się na 20 minut.
Jeśli chodzi o przyprawy to można stosować dowolne, ulubione zioła. Co jednak ważne, kurczaka trzeba polać stopionym masłem, dzięki czemu nabiera on chrupkości podczas pieczenia.
Po trzecie, upieczone filety po wyciągnięciu z pieca zawijamy w folię, żeby soki równo rozeszły się po pieczystym. Ot i cały sekret i odpowiedź na pytanie jak upiec filety z kurczaka.
Przepis pochodzi z bloga Gimmesomeoven.com
Składniki:
- Podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka słodkiej papryki
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
Krok 1
Wlej do misy ciepłą wodę, wsyp do niej garść soli, wymieszaj, żeby się rozpuściła. Zanurz w roztworze solnym piersi z kurczaka – powinny być zanurzone w całości w solance. Odstaw na co najmniej 15 minut, nie dłużej niż na 6 godzin.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni.
Wyjmij mięso z zalewy, opłucz filety z solanki w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem. Rozgrzej w rondelku dwie łyżki masła. Polej nim dokładnie filety: z wierzchu i od spodu.
Przypraw mięso papryką, pieprzem i posól. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut, w zależności od wielkości filetów. Jeśli masz termometr kuchenny zmierz temperaturę wewnątrz mięsa. Gdy wynosi 165 stopni – piersi są gotowe. Jeśli nie masz, użyj tradycyjnej metody, czyli nakłuj filety wykałaczką, albo szpikulcem w najgrubszym miejscu. Gdy wypływający sok jest przezroczysty, jak rosół, mięso jest gotowe. Gdy płyn jest mętny, trzeba filety jeszcze podpiec. Staraj się nie nakłuwać mięsa w wielu miejscach, bo cała wilgoć, sok, wypłynie z kurczaka.
Krok 3
Gdy mięso jest gotowe, wyjmij je z piekarnika i owiń folią aluminiową. Odstaw na 10 minut, żeby wzburzone wysoką temperaturą soki równomiernie rozłożyły się w filetach.
Podawaj z sałatą, ziemniakami, duszonym szpinakiem.
Smacznego!