Domowe sushi to prosty patent dla amatorów sushi, którzy nie mają czasu, umiejętności, chęci (niepotrzebne skreślić), żeby w domu zawijać zgrabne rolki w glony nori. Sprawę można uprościć, nic a nic nie tracąc z wartości smakowych.

Czas: 25 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2

Domowe sushi dla leniwych

Zestaw składników w domowym sushi możecie dowolnie ustalać.

Sushi bez zawijania, czyli sushi dla leniwych, to nasz stary patent na jedno z naszych ulubionych dań restauracyjnych – na naszym blogu znajdziecie kilka takich przepisów.

Przygotowanie klasycznego sushi, zwijanego w glony nori, oczywiście nie jest zadaniem nie do wykonania, ale zabiera trochę czasu. Domowe sushi bez zawijania zrobicie w 25 minut, a jeśli wieczorem ugotujecie ryż, całość możecie rano przed pracą poskładać w 10 minut.

Choć sushi nie jest zawijane, to ważnym składnikiem są sprasowane  wodorosty. Jeśli ich nie macie, obejdzie się, ale warto je kupić, trzymać w lodówce, ponieważ nadają sałatce z sushi tego specyficznego, morskiego posmaku.

Składniki:

  • ½ szklanki ryżu
  • 200 g surowych krewetek (oczywiście mogą być mrożone)
  • ½ ogórka
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 marchew
  • Kilka liści sałaty
  • Kilka plastrów glonów nori (opcjonalnie)
  • 4 łyżki marynowanego imbiru
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
  • ½ łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku

Sezam biały i czarny do posypania
Sos sojowy do podania

Przygotowanie:

Krok 1
Dokładnie przepłucz ryż pod zimną wodą, do momentu, aż woda nie będzie już mętna. Wlej szklankę wody do rondelka, doprowadź do wrzenia, wsyp ryż, znowu zagotuj, przykryj, zmniejsz temperaturę i gotuj na bardzo małym ogniu przez 18 minut. Odkryj rondelek i przemieszaj ryż widelcem, żeby go spulchnić i uwolnić parę jaka w nim się nagromadziła. Odstaw na chwilę. Wlej do słoiczka łyżkę octu, wsyp łyżkę cukru, pół łyżeczki soli, zakręć słoiczek i potrząśnij, żeby dokładnie wymieszać składniki. Wlej winegret do ryżu i wymieszaj.

Krok 2
W czasie gdy gotuje się ryż usmaż krewetki. Obierz je z pancerzyków. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, dodaj zmiażdżony ząbek czosnku, następnie wyłóż krewetki i smaż po 2 minuty z każdej strony. Zdejm z patelni i przełóż na ręcznik papierowy, żeby je osączyć z tłuszczu.

Krok 3
Przygotuj warzywa. Umyj sałatę, ogórek, rzodkiewki i marchew. Obierz marchewkę, a następnie obieraczką do warzyw pokrój w cienkie paski. Ogórek i rzodkiewki posiekaj w plasterki.

Krok 4
Wykładaj danie na talerz: ryż, krewetki, ogórek, rzodkiewkę, sałatę, marynowany imbir. Posyp całość sezamem i płatami glonów nori pokrojonymi w paski. Podawaj z sosem sojowym.
Smacznego!