Domowe sushi to prosty patent dla amatorów sushi, którzy nie mają czasu, umiejętności, chęci (niepotrzebne skreślić), żeby w domu zawijać zgrabne rolki w glony nori. Sprawę można uprościć, nic a nic nie tracąc z wartości smakowych.
Czas: 25 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2
Domowe sushi dla leniwych
Sushi bez zawijania, czyli sushi dla leniwych, to nasz stary patent na jedno z naszych ulubionych dań restauracyjnych – na naszym blogu znajdziecie kilka takich przepisów.
Przygotowanie klasycznego sushi, zwijanego w glony nori, oczywiście nie jest zadaniem nie do wykonania, ale zabiera trochę czasu. Domowe sushi bez zawijania zrobicie w 25 minut, a jeśli wieczorem ugotujecie ryż, całość możecie rano przed pracą poskładać w 10 minut.
Choć sushi nie jest zawijane, to ważnym składnikiem są sprasowane wodorosty. Jeśli ich nie macie, obejdzie się, ale warto je kupić, trzymać w lodówce, ponieważ nadają sałatce z sushi tego specyficznego, morskiego posmaku.
Składniki:
- ½ szklanki ryżu
- 200 g surowych krewetek (oczywiście mogą być mrożone)
- ½ ogórka
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 marchew
- Kilka liści sałaty
- Kilka plastrów glonów nori (opcjonalnie)
- 4 łyżki marynowanego imbiru
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
- ½ łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
Sezam biały i czarny do posypania
Sos sojowy do podania
Przygotowanie:
Krok 1
Dokładnie przepłucz ryż pod zimną wodą, do momentu, aż woda nie będzie już mętna. Wlej szklankę wody do rondelka, doprowadź do wrzenia, wsyp ryż, znowu zagotuj, przykryj, zmniejsz temperaturę i gotuj na bardzo małym ogniu przez 18 minut. Odkryj rondelek i przemieszaj ryż widelcem, żeby go spulchnić i uwolnić parę jaka w nim się nagromadziła. Odstaw na chwilę. Wlej do słoiczka łyżkę octu, wsyp łyżkę cukru, pół łyżeczki soli, zakręć słoiczek i potrząśnij, żeby dokładnie wymieszać składniki. Wlej winegret do ryżu i wymieszaj.
Krok 2
W czasie gdy gotuje się ryż usmaż krewetki. Obierz je z pancerzyków. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, dodaj zmiażdżony ząbek czosnku, następnie wyłóż krewetki i smaż po 2 minuty z każdej strony. Zdejm z patelni i przełóż na ręcznik papierowy, żeby je osączyć z tłuszczu.
Krok 3
Przygotuj warzywa. Umyj sałatę, ogórek, rzodkiewki i marchew. Obierz marchewkę, a następnie obieraczką do warzyw pokrój w cienkie paski. Ogórek i rzodkiewki posiekaj w plasterki.
Krok 4
Wykładaj danie na talerz: ryż, krewetki, ogórek, rzodkiewkę, sałatę, marynowany imbir. Posyp całość sezamem i płatami glonów nori pokrojonymi w paski. Podawaj z sosem sojowym.
Smacznego!