Chrupiący kurczak wspaniale pachnie o smakuje pomarańczą, bo w ostatniej fazie smażenia chwilę dusi się w aromatycznej, słodkiej glazurze na bazie soku pomarańczowego.

Czas: 30

Poziom trudności: łatwe

Liczba porcji: 2

Chrupiący kurczak w sosie pomarańczowym nie jest daniem chińskim, choć na sposób chiński jest podawany. Danie pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, gdzie zaliczany jest do grupy kanonicznych potraw kuchni amerykańskiej, ale inspirowane jest kuchnią chińską, gdzie sposób smażenia różnych mięs, w tym ryb, w glazurze pomarańczowej jest bardzo popularny. 

W Stanach chrupiący kurczak w pomarańczowej glazurze nazywa się Orange chicken. Przepisów jak go zrobić znajdziecie dziesiątki. My sprawdziliśmy kilka i ostatecznie wybraliśmy przepis z serwisu Seriouseats.com, modyfikując go trochę. W składzie panierki jest wódka, którą możecie pominąć, aczkolwiek alkohiol bardzo ładnie zmiękcza mięso. Jest też wino wytrawne (w oryginale chińskie wino ryżowe), którego też nie musicie dodawać jeśli nie macie wina w domu. Panierka będzie też dobra bez obydwu alkoholi.

W chrupiącym kurczaku w pomarańczach świetny jest sposób robienia panierki na bazie mąki ziemniaczanej. Niektórzy dodają też mąki pszennej, ale niepotrzebnie. Mąka ziemniaczana nadaje kurczakowi wspaniałej chrupkości, ponieważ podczas smażenia zmienia się w cieniutkiego, chrupiącego czipsa.

Polecamy Waszej uwadze ten sposób panierowania, bo jest naprawdę znakomity.
Jeśli lubicie dania chińskie zajrzyjcie do zakładki „kuchnia azjatycka” na naszym blogu, gdzie m.in. znajdziecie przepis na błyskawicznego kurczaka w sosie słodko kwaśnym.

Składniki:

  • 0,5 piersi z kurczaka
  • 1/2 szklanki oleju
  • Kilka łyżek sezamu
  • Posiekany szczypior

Panierka

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wytrawnego wina
  • 2 łyżki wódki
  • ¼ łyżeczki sody

Sos

  • Sok z jednej pomarańczy
  • Skórka starta z jednej pomarańczy
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 2 łyżki cukru brązowego lub białego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu

Przygotowanie:

Krok 1
Osusz filety z kurczak, pokrój wzdłuż na paski, a następnie w poprzek na dość drobną kostkę (wielkości kęsa).

Krok 2
Wbij do misy jajko, rozmieszaj rózgą. Wsyp 2 łyżki mąki ziemniaczanej, wlej 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki wódki, 2 łyżki wytrawnego wina, 1/4 łyżeczki sody.. Dokładnie wymieszaj całość aż powstanie gładkie ciasto.

Krok 3
Przełóż mięso do misy z ciastem i dokładnie obtocz w nim kurczaka. Odstaw na 15 minut.
Rozgrzej na patelni 1/2 szklanki oleju. Temperatura powinna być dość wysoka. Najlepiej sprawdzić to w ten sposób: włóż drewniany patyczek do sushi do oleju. Kiedy wokół końcówki patyka zaczną tworzyć się pęcherzyki powietrza temperatura jest właściwa. Możesz też wrzucić odrobinę ciasta, w którym otoczony jest kurczak na tłuszcz. Jeśli zacznie się natychmiast smażyć możesz wkładać mięso.
Kurczaka wkładaj na olej szczypcami lub rękami, z małej wysokości, żeby nie rozbryzgiwać gorącego tłuszczu. Jeśli nie masz odpowiednio dużej patelni (28 cm), smaż kurczak partiami – panierka jest kleista i kawałki kurczaka zlepiają się ze sobą.
Po wyłożeniu kawałków mięsa na tłuszcz, przesmaż je chwilę i od razu odwróć na drugą stronę. Chodzi o to, że ciasto jest lejące i szybki spływa w dół i na wierzchniej części mięsa zostanie go mało. Jeśli odwrócisz od razu odwrócisz kurczaka panierka obsmaży się z obydwu stron. Problemów tych możesz uniknąć smażąc kurczaka w głębokim tłuszczu.
Smaż mięso, aż będzie złoto brązowe. Zdejmij z patelni i przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Krok 4
Zlej z patelni olej, wytrzyj ją ręcznikiem, wstaw z powrotem na kuchenkę na średni ogień. Umyj pomarańczę, przekrój i wyciśnij z niej sok na patelnię. Dodaj starty czosnek i imbir skórkę z pomarańczy, sos sojowy, sok z cytryny i cukier. Wymieszaj całość. Dodaj do sosu kawałki usmażonego kurczaka. Dokładnie obtocz je sosem gotuj mieszając, aż płyn odparuje i sos zmieni się w gęstą glazurę pokrywającą mięso. Posyp sezamem i szczypiorkiem.
Podawaj z ryżem i warzywami.
Smacznego!