Węgierski gulasz jest daniem bardzo prostym, jednogarnkowym, idealnym na chłodniejsze dni. Nasz przepis jest lżejszy od klasycznej wersji, bo z indykiem i bulionem warzywnym.

Czas: 50 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 4

węgierski gulasz

Słowo gulasz w Polsce kojarzy się z zawiesistą, gęstą zupą i dlatego, kiedy Polak pojedzie na Węgry (albo na Słowację) i zamówi gulasz no to bywa, że jest nieco zaskoczony, a może nawet rozczarowany, bo kelner postawi przed nim zupę o dość rzadkiej konsystencji.

Węgierski gulasz taki właśnie jest. To zupa nieco zagęszczona za sprawą mięsa, na której jest robiona: wołowiny, jagnięciny, czy wieprzowiny, które uwalniając kolagen w trakcie duszenia, zagęszczają potrawę. Dlatego węgierski gulasz ma zazwyczaj ceglasty, ciemny, połyskliwy wygląd.

Nasz węgierski gulasz jest lekko przezroczysty, bo to jego lekka wersja. Po pierwsze wykorzystaliśmy do zupy indyka, mięso chude – i zdrowe. Poza tym składniki gulaszu po uduszeniu zalaliśmy bulionem warzywnym, a nie rosołem, jak zalecają przepisy. Ostatnio mamy wielką skłonność do warzywnych bulionów (prosty przepis znajdziesz tutaj). Węgierski gulasz zrobiony z jego dodatkiem jest słodszy i delikatniejszy.

Węgierski gulasz jest daniem bardzo prostym, jednogarnkowym, idealnym na chłodniejsze dni.

Tu jedna uwaga: wśród składników gulaszu są pomidory, które, co do zasady,  dodaje się na początku gotowania. Jeśli jednak pomidory są kwaskowate (a takie bywają jesienią), to sprawią, że ziemniaki, które również są na liście ingrediencji, ugotują się, ale będą twarde. Żeby tego uniknąć dodaj pomidory na koniec, kiedy ziemniaki będą już miękkie. Albo użyj łyżeczkę przecieru pomidorowego.

Przepis na węgierski gulasz pochodzi z bloga Daringgourmet.com

Składniki:

  • 500 g indyka
  • 3 łyżki masła lub smalcu
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • Liść laurowy
  • 4 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka ostrej papryki (według uznania)
  • 4 szklanki bulionu lub wody
  • Siekana zielenina
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Umyj warzywa, osusz mięso ręcznikiem. Wytnij gniazda nasienne z papryk, pokrój w paski, a potem w kostkę. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę. Obierz marchew i pokrój w pół plastry. Przesiekaj pomidory – jeśli chcesz możesz usunąć gniazda nasienne. W kostkę pokrój też mięso. Posiekaj drobno cebulę i czosnek.

Krok 2

Rozgrzej w garnku 3 łyżki masła lub smalcu. Kiedy się rozpuści, wrzuć na rozgrzany tłuszcz cebulę, smaż mieszając około 5-6 minut, aż zmięknie. Wtedy dodaj mięso i 4 łyżki słodkiej papryki, smaż do momentu aż mięso zbrązowieje.

Krok 3

Dodaj do mięsa marchew, przesmaż chwilę, następnie dodaj czosnek, papryki i ziemniaki oraz pomidory (patrzy uwaga wyżej dotycząca pomidorów). Wymieszaj wszystkie składniki, chwilę smaż razem, następnie zalej bulionem lub wodą, dodaj listek laurowy, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 35-40 minut.

Krok 4

Dopraw gulasz ostra papryką i pieprzem (jeśli lubisz ostrzejszą kuchnię). Posyp zieleniną. Podawaj.

Smacznego!