Tarta ziemniaczana z chipsami z jarmużu – proste, ale wykwintne danie „z niczego”. Wystarczy cienko pokroić ziemniaki, zapiec w formie do tarty, potem wypełnić nadzieniem i gotowe.
Czas: 50 minut
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 4
Tarta ziemniaczana last minute
W drzwiach stają niespodziewani goście, a w lodówce oprócz światła są tylko jajka, kilka ziemniaków, jakaś zwiędła zielenina i kawałek wędliny. Klasyczny studencki klimat, który może zdarzyć się najbardziej nawet perfekcyjnej pani domu. Oczywiście można dzwonić na telepizzę lub centrum wsparcia psychologicznego, ale lepiej opanować nerwy i zrobić pyszną tartę z niczego.
Tarta pysznie pachnie pieczonymi ziemniakami, wędzonką i aromatem przypraw. Zamiast wędzonego boczku, jak w przepisie, możecie dodać kiełbasę lub szynkę (cokolwiek macie w lodówce), a zamiast pora – cebulę i generalnie każde miękkie warzywo, które macie w lodówce, np. paprykę, szpinak, rzodkiewkę. Tartę można zjeść na zimno, prosto z pieca i odgrzewaną.
Zdrowe chipsy
Jeśli tartę ziemniaczaną będziecie chcieli zrobić w sposób planowy (a nie przyparci do muru), to polecamy Wam dodatek w postaci pieczonego jarmużu. Wysoka temperatura zmieni go w zdrowe chipsy, lekko chrupiące, delikatne i po prostu pyszne.
Spróbuj też naszych przepisów na:
Tartę na kalafiorowym cieście
Tartę na brokułowym cieście
Tarta ziemniaczana – składniki:
- 5 średnich ziemniaków
- Boczek wędzony w plastrach
- Dwie duże garści jarmużu
- Mały por
- 4 jajka
- 2/3 szklanki mleka
- 6 łyżek tartego parmezanu
- Kawałek dowolnego sera (1/3 szklanki): koziego roqueforta, cheddara, pleśniowego, mozzarelli
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka utłuczonego w moździerzu rozmarynu
- 2 i pół łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem.
Umyj dokładnie ziemniaki, nieobrane pokrój w cienkie plasterki (najlepszy do tego będzie malakser, albo mandolina, ale możesz użyć też tarki do warzyw lub pokroić ziemniaki nożem). Skrop plasterki olejem, posyp oregano, rozmarynem, 4 łyżkami parmezanu i 1/2 łyżeczki soli. Wymieszaj dokładnie.
Posmaruj lekko olejem formę do tarty i ułóż na niej plastry ziemniaków, tak by zachodziły na siebie, zaczynając od środka. Na brzegach plastry powinny lekko wystawać ponad rant formy, żeby utrzymać później farsz.
Jeśli ziemniaki są pokrojone cieniutko, ułóż dwie warstwy plasterków, jeśli grubiej (jeśli robiłeś to nożem, to raczej są grubsze – cienkie to takie prześwitujące) jedna warstwa wystarczy.
Krok 2
Umyj i odsącz jarmuż, wyłóż na blaszkę do pieczenia, posyp 1/2 łyżeczki czosnku, delikatnie posól, wymieszaj.
Ułóż plastry boczku na blaszce wyłożonej pergaminem.
Wstaw do piekarnika ziemniaki, jarmuż i boczek. Piecz wszystko 15 minut. Ziemniaki powinny ładnie się zrumienić na brzegach.
Krok 3
W międzyczasie pokrój drobno pora, rozgrzej 1/2 łyżki oleju na patelni, wsyp na nią pora, posól i smaż na dość intensywnym ogniu przez 3-4 minuty. Ściągnij z ognia.
Wbij jajka do głębokiej misy, dodaj mleko i wymieszaj dobrze rózgą. Dodaj ser, pora i 1/3 łyżeczki soli (jeśli używasz słonych serów, typu dziugas dodaj mniej soli, ze dwie szczypty), wymieszaj.
Krok 4
Wyciągnij jarmuż, tartę i boczek z pieca. Boczek drobno pokrój i dodaj do masy jajecznej, a następnie wylej ją na ziemniaczany spód tarty. Posyp 2 łyżkami parmezanu i wstaw do piekarnika na 25 minut.
Wyłącz termoobieg i ustaw temperaturę na 170-180 stopni. Przed podaniem posyp tartę chipsami z jarmużu.
Smacznego!