Ciasto z kalafiora doskonale sprawdza się jako spód do tarty. Smakuje jak kalafior, ale ma niesamowitą konsystencję. Przepis jak z kuchni molekularnej:)
Czas: 1 godz. 15 minut w tym godzina na pieczenie
Poziom trudności: Łatwe
Wierzcie, że zrobienie tej tarty to niesamowita frajda. Kupujesz kalafiora i zamiast ugotować z niego zupę, jak pan Bóg przykazał, zamieniasz go w coś zupełne niesamowitego. Magia i kuchnia molekularna, tyle że bez żadnych tricków. Musicie zrobić to ciasto dla gości – zobaczycie jakie będą mieli miny, kiedy dowiedzą się z czego zrobiony jest spód do tarty
Tarta świetnie smakuje odgrzana. Można ją podać np. ze świeżym szpinakiem, skropionym zredukowanym octem balsamicznym. Przepis na to danie pochodzi z Goodful.
Składniki:
Ciasto
- Kalafior
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Nadzienie
- Solidna garść szpinaku
- Garść zielonego groszku
- 4 jajka
- Niepełna szklanka mleka
- 1/2 szklanki parmezanu lub innego sera, np mozzarelli, sera pleśniowego lub koziego
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- Sól – jeśli używasz ostrych serów jak parmezan i pleśniowy mniej niż 1/2 łyżeczki, a jeśli mozarelli – 1/2 łyżeczki
Dodatki
- Olej do posmarowania formy na tartę
- 1 łyżeczka masła
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Szczypta suszonego czosnku
Przygotowanie:
Krok 1
Kalafior zetrzyj na tarce, albo zmiksuj w malakserze. Przełóż do miski i wstaw do mikrofali na 5 minut. Ostudź. Przełóż masę na kuchenny ręcznik i odciśnij z wody. Staraj się pozbyć tyle wilgoci ile możesz.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 220 st.
Masę kalafiorową przełóż do miski, dodaj jajko, parmezan, czosnek i gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszaj. Przełóż na wsmarowaną olejem formę do tart i rozprowadź równomiernie, jak klasyczne ciasto.
Wstaw do piekarnika i piecz 15-18 minut (czas zależy od grubości ciasta, czyli wielkości formy na tartę. My używaliśmy formy o średnicy 28 cm).
Krok 3
Rozgrzej masło na patelni, dodaj umyty szpinak. Smaż aż liście zmiękną, dodaj czosnek, gałkę muszkatołową i czosnek. W głębokiej mięsie wmieszaj rózgą jajka, dodaj mleko.
Krok 4
Wyciągnij ciasto z piekarnika. Obniż temperaturę do 190 st. Wyłóż na wierzch ciasta szpinak, posyp groszkiem. Zalej całość masą jajeczno-serową. Posyp szczypiorek, wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut.
Podawaj tartę na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Tarta pysznie smakuje z dowolną sałatą, skropioną lekkim miodowo-cytrynowym dresingiem.
Smacznego!