Szybki lancz z ugotowanych ziemniaków i bobu, później przesmażonych i pociętych na paski szparagi. Podane z sadzonym jajkiem i szczypiorkiem.
Czas: 20 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Składniki:
- Pęczek szparagów
- 8 młodych ziemniaków
- Szklanka bobu (może być mrożony)
- 2 jajka
- Kilka łyżek siekanego szczypiorku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Umyj ziemniaki, pokrój w plastry, włóż do rondla, zalej wodą, wstaw na kuchenkę, zagotuj. Gotuj 10 minut. Przepłucz bób, wsyp do rondla z ziemniakami. Gotuj jeszcze 5 minut. Odcedź.
Krok 2
W międzyczasie umyj szparagi i obieraczką do warzyw pokrój szparagi w paski.
Krok 3
Rozgrzej w rondlu 2 łyżki masła, kiedy się zapieni, wyłóż na nie ziemniaki i bób. Smaż aż ziemniaki się przyrumienią, dodaj szparagi, smaż chwilę. Odstaw.
Krok 4
Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Wybij na patelnię dwa jajka. Smaż na ostrym ogniu aż żółto zacznie się ścinać, ale pozostanie płynne. Zdejmij z patelni.
Wyłóż na talerze ziemniaki, bób i szparagi. Połóż na wierzchu jajka sadzone. Posyp szczypiorek.
Podawaj. Smacznego!