Szybki lancz z ugotowanych ziemniaków i bobu, później przesmażonych i pociętych na paski szparagi. Podane z sadzonym jajkiem i szczypiorkiem.

Czas: 20 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • Pęczek szparagów
  • 8 młodych ziemniaków
  • Szklanka bobu (może być mrożony)
  • 2 jajka
  • Kilka łyżek siekanego szczypiorku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Umyj ziemniaki, pokrój w plastry, włóż do rondla, zalej wodą, wstaw na kuchenkę, zagotuj. Gotuj 10 minut. Przepłucz bób, wsyp do rondla z ziemniakami. Gotuj jeszcze 5 minut. Odcedź.

Krok 2

W międzyczasie umyj szparagi i obieraczką do warzyw pokrój szparagi w paski.

Krok 3

Rozgrzej w rondlu 2 łyżki masła, kiedy się zapieni, wyłóż na nie ziemniaki i bób. Smaż aż ziemniaki się przyrumienią, dodaj szparagi, smaż chwilę. Odstaw.

Krok 4

Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Wybij na patelnię dwa jajka. Smaż na ostrym ogniu aż żółto zacznie się ścinać, ale pozostanie płynne. Zdejmij z patelni.

Wyłóż na talerze ziemniaki, bób i szparagi. Połóż na wierzchu jajka sadzone. Posyp szczypiorek.

Podawaj. Smacznego!