Stir fry z kurczakiem i brokułem to jedno z tych dań, które zrobisz w 15 minut, a smakuje jak potrawa, dla której trzeba poświęcić godzinę.
Czas: 15 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2 duże
Stir fry z kurczakiem i brokułem pachnie Dalekim Wschodem, ale więcej ma związków z kuchnią amerykańską, bo wchodzi żelaznego zestawu dań na wynos pakowanych do papierowych pudełek. Chętnie jest też przyrządzane w domu, bo stir fry z kurczakiem i brokułem to super prosta potrawa. Całość, łącznie z krojeniem zajmie ci maksymalnie 15 minut. A na stole postawisz pyszne, gorące i pachnące jedzenie.
Jak zrobić stir fry z kurczakiem i brokułem – kilka uwag.
Podstawę stanowi sos. Wśród składników oryginalnego przepisu jest chińskie wino kulinarne, w Polsce do dostania w internecie. Możesz je zastąpić wytrawnym sherry, albo po prostu użyć octu (ryżowy, jabłkowy, ewentualnie winny) w proporcjach: 1 łyżka octu, pół łyżeczki cukru.
Druga sprawa to mięso. Jeśli chcesz, żeby było super miękkie, potnij filety na kawałki, posyp płaską łyżeczką sody, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Potem dokładnie opłucz i osusz.
I jeszcze raz sprawa sosu: kiedy wlejesz sos do smażącego się kurczaka i warzyw podlej całość sporą ilością wody. Może ci się wydać, że półtorej szklanki to dużo, ale wcale nie! Składniki stir fry z kurczakiem i brokułem powinny być zanurzone w sosie i chwilę się w nim gotować. Dobrze im t robi. Poza tym sos świetnie smakuje i uwierz, że z przyjemnością będziesz nim polewać gotowe danie.
I ostatnia rzecz: przed smażeniem składników miej już wszystko naszykowane wcześniej – zblanszowanego brokuła, makaron, pokrojone mięso i warzywa. Wtedy przygotowanie dana zajmie się dosłownie kilka minut.
Przepis na stir fry z kurczakiem i brokułem pochodzi z bloga Recipetineats.com
Składniki:
- Podwójna pierś z kurczaka
- Małą główka brokuła
- 100 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- Opakowanie makaronu ryżowego
- Sezam i siekany szczypiorek do posypania
Sos
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 1½ łyżki octu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Umyj brokuła, podziel ma małe różyczki. Zagotuj w garnku z 2 litry wody, kiedy będzie wrząca, włóż do niej brokuła. Zmniejsz ogień, blanszuj brokuła 2-3 minuty. Wyjmij z wody. Do tej samej wody włóż makaron. Przykryj garnek. Po 5 minutach odcedź makaron i przelej zimną wodą, żeby się nie skleił.
Krok 2
Przygotuj sos: wymieszaj składniki w miseczce.
Krok 3
Mięso osusz ręcznikiem, pokrój w cienkie paski. Pokrój pieczarki na plastry. Posiekaj cebulę w piórka, a czosnek w plasterki. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Patelnia musi być bardzo gorąca. Wysyp na nią cebulę i czosnek. Smaż mieszając przez 10 sekund aż czosnek się zezłoci.
Dodaj kurczaka, smaż mieszając przez 2 minuty.
Dodaj pieczarki. Smaż mieszając minutę.
Dodaj brokuła sos i wlej półtorej szklanki wody. Zamieszaj. Gotuj 2-3 minuty aż sos zgęstnieje.
Podawaj z makaronem ryżowym lub gotowanym ryżem. Posyp sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!