Stir fry z kurczakiem i brokułem to jedno z tych dań, które zrobisz w 15 minut, a smakuje jak potrawa, dla której trzeba poświęcić godzinę.

Czas: 15 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2 duże

stir fry z kurczakiem i brokułem

Stir fry z kurczakiem i brokułem pachnie Dalekim Wschodem, ale więcej ma związków z kuchnią amerykańską, bo wchodzi żelaznego zestawu dań na wynos pakowanych do papierowych pudełek. Chętnie jest też przyrządzane w domu, bo stir fry z kurczakiem i brokułem to super prosta potrawa. Całość, łącznie z krojeniem zajmie ci maksymalnie 15 minut. A na stole postawisz pyszne, gorące i pachnące jedzenie.

Jak zrobić stir fry z kurczakiem i brokułem – kilka uwag.

Podstawę stanowi sos. Wśród składników oryginalnego przepisu jest chińskie wino kulinarne, w Polsce do dostania w internecie. Możesz je zastąpić wytrawnym sherry, albo po prostu użyć octu (ryżowy, jabłkowy, ewentualnie winny) w proporcjach: 1 łyżka octu, pół łyżeczki cukru.

Druga sprawa to mięso. Jeśli chcesz, żeby było super miękkie, potnij filety na kawałki, posyp płaską łyżeczką sody, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Potem dokładnie opłucz i osusz.

I jeszcze raz sprawa sosu: kiedy wlejesz sos do smażącego się kurczaka i warzyw podlej całość sporą ilością wody. Może ci się wydać, że półtorej szklanki to dużo, ale wcale nie! Składniki stir fry z kurczakiem i brokułem powinny być zanurzone w sosie i chwilę się  w nim gotować. Dobrze im t robi. Poza tym sos świetnie smakuje i uwierz, że z przyjemnością będziesz nim polewać gotowe danie.

I ostatnia rzecz: przed smażeniem składników miej już wszystko naszykowane wcześniej – zblanszowanego brokuła, makaron, pokrojone mięso i warzywa. Wtedy przygotowanie dana zajmie się dosłownie kilka minut.

Przepis na stir fry z kurczakiem i brokułem pochodzi z bloga Recipetineats.com

Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • Małą główka brokuła
  • 100 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • Opakowanie makaronu ryżowego
  • Sezam i siekany szczypiorek do posypania

Sos

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 1½ łyżki octu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Krok 1

Umyj brokuła, podziel ma małe różyczki. Zagotuj w garnku z 2 litry wody, kiedy będzie wrząca, włóż do niej brokuła. Zmniejsz ogień, blanszuj brokuła 2-3 minuty. Wyjmij z wody. Do tej samej wody włóż makaron. Przykryj garnek. Po 5 minutach odcedź makaron i przelej zimną wodą, żeby się nie skleił.

Krok 2

Przygotuj sos: wymieszaj  składniki w miseczce.

Krok 3

Mięso osusz ręcznikiem, pokrój w cienkie paski. Pokrój pieczarki na plastry. Posiekaj cebulę w piórka, a czosnek w plasterki. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Patelnia musi być bardzo gorąca. Wysyp na nią  cebulę i czosnek. Smaż mieszając przez 10 sekund aż czosnek się zezłoci.

Dodaj kurczaka, smaż mieszając przez 2 minuty.

Dodaj pieczarki. Smaż mieszając minutę.

Dodaj brokuła sos i wlej półtorej szklanki wody. Zamieszaj. Gotuj 2-3 minuty aż sos zgęstnieje.

Podawaj z makaronem ryżowym lub gotowanym ryżem. Posyp sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!