Steki z kapusty to jedno z najdelikatniejszych pieczonych dań warzywnych. Kapusta rozpływa się w ustach, uwalniając aromat pysznego dresingu.

Czas: 40 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

steki z kapusty

Steki z kapusty? Na takie hasło tradycyjnemu amatorowi steak house’ów odechciewa się żyć. A jednak gdyby wyszedł poza kulinarną i nazewniczą konserwę, przekonałby się, że jest to danie wybitne! Tak jest, nie ma w tym cienia przesady. Pieczone steki z kapusty to danie, które możesz spokojnie podać na proszony obiad. No chyba, że planujesz zaprosić teściów, no to może lepiej postaw na steki z polędwicy. Jeśli jednak masz znajomych, których horyzonty kulinarne sięgają dalej niż schabowy z kapustą, postaw na kapustę, ale w formie steków. Nawet nie pytaj czy gość lubi kapustę – polubi,. My niedawno gościliśmy znajome małżeństwo, dla którego przygotowaliśmy steki z kalafiora w ziołowej panierce (delicje). Jak się okazało, znajoma lubi wszystkie warzywa, oprócz… kalafiora. Wyznała nam to po zjedzeniu steka, który bardzo jej smakował i przełamał przynajmniej w części uprzedzenia do kalafiora.

Steki z kapusty to nadzwyczaj delikatne danie. Lekko słodkie, bo biała kapusta ma w sobie sporo słodyczy, dodatkowo wzmocniona miodowo-musztardowym dresingiem i przełamana wytrawnym, gorzkawym serem pleśniowym, zapieczonym na wierzchu. Całość uzupełnia słony, chrupiący boczek, którego nie ma co żałować – pod warunkiem, że nie masz wegetariańskiej diety.

Piejemy nad stekami jak towarzysz Władysław Gomułka nad kapustą kiszoną (mówił, że ma więcej witaminy C niż cytryny. Złośliwi komentowali, że w porządku, tylko że trudno ją dodać zimą do herbaty), bo pieczone steki z kapusty są jednym z naszych największych kulinarnych, pozytywnych zaskoczeń. Kapustę pieczemy często, ale zazwyczaj czerwoną (kiedyś zrobiliśmy nawet pieczony kapuśniak:). Jak się okazuje, biała kapusta jest jak najbardziej warta upieczenia.

Przepis podpatrzyliśmy na blogu Dadwithapan.com

Składniki:

  • ½ małej główki kapusty
  • 6 plastrów boczku lub suszonej szynki
  • Kawałek sera pleśniowego (ilość według uznania)
  • 4 średnie ziemniaki
  • Sól
  • Pieprz

Dresing

  • 2 łyżki musztardy Dijon (może być delikatesowa, sarepska)
  • 2 łyżki octu jabłkowego (lub winnego, albo soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu (jeśli nie masz, dodaj łyżkę cukru, najlepiej brązowego)
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki siekanego koperku
  • Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 220 stopni.

Umyj kapustę i ziemniaki. Kapustę pokrój na plastry półtora centymetrowej grubości, posól z obydwu stron, ale nie za mocno. Ziemniaki przekrój na połówki. Również posól. Wyłóż na tackę do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut.

Krok 2

W międzyczasie: wyłóż boczek lub szynkę na patelnię i dobrze wysmaż, aż stanie się chrupiący.

Wymieszaj wszystkie składniki dresingu.

Krok 3

Po 20 minutach wyjmij kapustę z piekarnika, przewróć na drugą stronę. Posmaruj wierzchnią część dresingiem. Wstaw do piekarnika. Po 10 minutach znowu wyciągnij i posyp pokruszonym serem. Zapiekaj aż ser się rozpuści. Wyjmij z piekarnika kapustę i ziemniaki. Posyp kapistę pokruszonym bekonem (lub szynką). Przekładaj na talerze. Podawaj. Smacznego!