Słodko-kwaśny kurczak w aromatycznej sezamowej glazurze. Super proste, klasyczne danie kuchni chińskiej na wynos.

Czas: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2

KyrKu

Słodko-kwasny kurczak jest bratem bliźniakiem chrupiącego kurczaka w pomarańczowej glazurze, którego opisywaliśmy wczoraj. Obydwa dania pochodzą z Menu na tydzień: 5 obiadów w półtorej godziny i są przykłądem na to, jak z tych samych składników można zrobić różne dania.

W przypadku obudwu kurczaków wygląda to tak, że do każdego dania sposób przyrządzenia mięsa jest taki sam: kawałki mięsa smażone są w niezwykłej panierce z ciasta naleśnikowego zrobionego z… mąki ziemniaczanej, która sprawia, że panierka jest wspaniale chrupiąca. Różne jest wykończenie obydwu dań: chrupiący kurczak trafia do cytrusowej, pomarańczowej glazury, słodko-kwaśny kurczak ląduje natomiast w glazurze zrobionej z sosu sojowego i miodu/cukru. Obydwa kurczaki mają podobny, słodki smak, ale każdy jest inny.

My obydwa dania uważamy za wręcz genialne, są bardzo łatwe do zrobienia i szybkie. Do kurczaka wystarczy ugotować ryż, albo makaron ryżowy, albo, jak na zdjęciu, kaszę – w naszym przypadku to orkisz – dorzucić warzywa i obiad, kolacja, gotowe.

Przepis pochodzi z serwisu seriouseats.com

Składniki:

  • 0,5 piersi z kurczaka
  • 1/2 szklanki oleju
  • Kilka łyżek sezamu
  • Posiekany szczypior

Panierka

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wytrawnego wina
  • 2 łyżki wódki
  • ¼ łyżeczki sody

Sos

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki soku z cytryny lub octu
  • 2 łyżki wytrawnego wina
  • 4 łyżki miodu, cukru brązowego lub białego
  • 2 łyżki oleju sezamowego (opcjonalnie)
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 1 łyżka tartego imbiru

Przygotowanie:

Krok 1
Osusz filety z kurczak, pokrój wzdłuż na paski, a następnie w poprzek na dość drobną kostkę (wielkości kęsa).

Krok 2
Wbij do misy jajko, rozmieszaj rózgą. Wsyp 2 łyżki mąki ziemniaczanej, wlej 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki wódki, 2 łyżki wytrawnego wina, 1/4 łyżeczki sody.. Dokładnie wymieszaj całość aż powstanie gładkie ciasto.

Krok 3
Przełóż mięso do misy z ciastem i dokładnie obtocz w nim kurczaka.
Rozgrzej na patelni 1/2 szklanki oleju. Temperatura powinna być dość wysoka. Najlepiej sprawdzić to w ten sposób: włóż drewniany patyczek do sushi do oleju. Kiedy wokół końcówki patyka zaczną tworzyć się pęcherzyki powietrza temperatura jest właściwa.

Możesz też wrzucić odrobinę ciasta, w którym otoczony jest kurczak na tłuszcz. Jeśli zacznie się natychmiast smażyć możesz wkładać mięso.
Kurczaka wkładaj na olej szczypcami lub rękami, z małej wysokości, żeby nie rozbryzgiwać gorącego tłuszczu. Jeśli nie masz odpowiednio dużej patelni (28 cm), smaż kurczak partiami – panierka jest kleista i kawałki kurczaka zlepiają się ze sobą.

Po wyłożeniu kawałków mięsa na tłuszcz, przesmaż je chwilę i od razu odwróć na drugą stronę. Chodzi o to, że ciasto jest lejące i szybki spływa w dół i na wierzchniej części mięsa zostanie go mało. Jeśli odwrócisz od razu odwrócisz kurczaka panierka obsmaży się z obydwu stron. Problemów tych możesz uniknąć smażąc kurczaka w głębokim tłuszczu.
Smaż mięso, aż będzie złoto brązowe. Zdejmij z patelni i przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Krok 4
Zlej z patelni olej, wytrzyj ją ręcznikiem, wstaw z powrotem na kuchenkę na średni ogień. Wsyp na patelnię 4 łyżki cukru, podgrzewaj go aż zrobi się płynny i zacznie się karmelizować. W tym momencie wlej na patelnię 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki wina i szybko rozprowadź płyn w karmelu tak żeby cukier w nim się rozpuścił. Dodaj 2 łyżki keczupu, 2 łyżki oleju sezamowego, tarty ząbek czosnku oraz łyżkę imbiru, podgrzewaj sos, stale mieszając, żeby nie zaczął przywierać do dna. Włóż do sosu kawałki kurczaka i dokładnie obtocz nim mięso. Podgrzewaj stale mieszając, aż sos zmieni się w glazurę, która dokładnie pokryje kurczaka. Posyp sezamem i szczypiorem. Zdejmij z patelni, podawaj z ryżem i warzywami.
Smacznego!