Maliny kojarzą się z pysznymi deserami, ale mogą też stanowić ciekawy dodatek do sałatek i dresingów. Sałatka z malinami, kozim serem i zawiesistym sosem zrobionym z barszczyku, malin i octu balsamicznego to połączenie smaków, które Was zachwyci.
Czas: 40 min
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Sałatka z malinami, smażonym serem wymaga trochę zachodu ze względu na przygotowanie dresingu, który powstaje z barszczyku spod gotowanych szybko buraczków, uduszonych w wywarz malin i octu balsamicznego. Sprawę można uprościć robiąc sos tylko z malin, podsmażonych, przetartych przez sito, doprawionych octem balsamicznym. Z barszczykiem winegret jest jednak dużo lepszy.
Jedna uwaga odnośnie sera: powinna to być zwarta roladka, nie kremowa. Kremowa też dałaby radę, ale musi być mocno wystudzona. Najlepiej przed smażeniem wstawić ją na 15 minut do zamrażalnika i pokroić.
Sałatka z malin nadaje się na danie lanczowe do pracy. Jeśli chcecie ją ze sobą zabrać, to polejcie ją dresigiem dopiero przed jedzeniem. Panierowany ser można podgrzać w mikrofali.
Polecamy Wam jeszcze inny przepis na sałatkę z malinami, kozim serem i awokado
Sałatka z malinami, kozim serem w buraczkowo-malinowym dresingu
Składniki:
- 2 pęczki botwinki
- 100 g malin (duża garść)
- 50 g sera koziego (roladka) – 8 plastrów
- 100 g groszku cukrowego lub fasolki szparagowej
- Garść rukoli lub innej sałaty
- Garść pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 szklanki bułki tartej
- Garść orzechów włoskich
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Krok 1
Umyj dokładnie botwinkę. Odkrój buraczki, większe przekrój na połówki lub ćwiartki. Zalej je niewielką ilością zimnej wody – buraczki powinny być tylko zanurzone w wodzie. Wstaw na kuchenkę i doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, ale gotuj buraczki na co najmniej średnim ogniu – woda powinna raźno bulgotać:), tak żeby płyn stopniowo się redukował, czyli odparowywał. Gotuj bez przykrycia przez 10 minut, potem przykryj, obniż temperaturę i gotuj jeszcze 5 minut.
Krok 2
Wyjmij buraczki z płynu. Dodaj do wywaru połowę malin i 4 łyżki octu balsamicznego, wstaw na kuchenkę, rozgnieć owoce, rozprowadź w płynie i gotuj przez 5 minut, aż wywar zmieni się w dość gęsty syrop. Wtedy przelej całość na gęste sitko, żeby przecisnąć przez nie maliny i pozbyć się z sosu pestek. Spróbuj winegret. Jeśli jest zbyt wodnisty, wstaw jeszcze na kuchenkę i odparuj nadmiar wilgoci. Gdyby był zbyt skondensowany, rozcieńcz odrobiną gorącej wody. Sos powinien być słodko-kwaśny w smaku.
Krok 3
Umyj groszek cukrowy. Wlej do rondelka szklankę wody, kiedy się zagotuj wrzuć do niej groszek, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 5-8 minut, aż groszek będzie al dente.
Krok 4
Przygotuj smażony ser. Weź orzechy włoskie, odłóż kilka na bok, resztę zmiksuj w malakserze, lub drobno posiekaj nożem. Wsyp do miseczki, dodaj do niej bułkę tarką. Do osobnej miseczki wbij jajko i dobrze wymieszaj. Wysyp na talerz 4 łyżki maki. Pokrój ser na plasterki, obtaczaj w mące, następnie dokładnie zamocz w jajku, a potem przełóż do miseczki z panierką orzechową i dobrze dociskając do sera dokładnie zapanieruj.
Krok 5
Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju. Wykładaj na tłuszcz roladki, smaż na średnim ogniu, jeśli temperatura będzie za wysoka panierka się spali. W zbyt niskiej, nasiąknie tłuszczem. Smaż około 2 minut z jednej strony i minutę z drugiej. Zdejmij z patelni i odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Krok 6
Posiekaj liście botwinki, przełóż do głębokiej misy, dodaj rukolę, przekrojone na pół pomidorki, groszek cukrowy i ugotowane buraczki, polej winegretem. Wymieszaj całość. Przekładaj na talerze, na wierzch kładź smażony ser, udekoruj orzechami włoskimi i malinami.
Smacznego!