Kozi ser lubi słodkie towarzystwo. W tej sałatce słodkie smaki przełamaliśmy uprażonymi solonymi orzeszkami laskowymi. Pycha!

Czas: 15 minut

Poziom trudności: łatwy

Szacowana cena dla dwóch osób: 20 zł

Kozi ser lubi słodkie towarzystwo – to rzecz wiadoma od dawna. Dobrze mu w polewie miodowej, świetnie czuje się w towarzystwie skarmelizowanej cebulki. W naszej sałatce przełamaliśmy słodkie smaki solonymi orzeszkami laskowymi uprażonymi wcześniej na patelni. Podstawę dania stanowiły zgrillowane owoce, podsmażone na suchej patelni, na koniec podlane miodem. Sałatka, jak wszystkie sałatki, najlepiej smakuje w sezonie wiosnenno-letnim, kiedy owoców cytrusowych jest pod dostatkiem. Zamiast moreli można użyć brzoskwiń lub nektarynek. Poza sezonem można użyć suszonych owoców. Pierwsze skrzypce w tej sałacie i tak grają ser i gruszka. Reszta tylko akompaniuje tej parze.

Składniki:

  • Rolada z sera koziego 100 gram
  • Kilka moreli (poza sezonem mogą być suszone)
  • 1 gruszka
  • Garść sałaty, najlepsza będzie rukola ze względu na lekko orzechowy smak
  • Garść orzechów laskowych
  • Pół niedużej czerwonej cebuli
  • 3-4 łyżki bułki tartej do panierowania
  • Sól
  • Pieprz

Dresing

  • Łyżka soku z cytryny
  • Łyżka musztardy miodowej
  • Łyżka oleju

przepis na sałatkę z kozim serem

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzewamy dość mocno suchą patelnię (bez oleju). Kroimy cebulę w cieniutkie piórka i smażymy, aż ładnie się zrumieni. Wtedy zdejmujemy ją z patelni.

Krok 2

Na wciąż rozgrzaną patelnię wysypujemy orzechy laskowe. Smażymy kilka minut, aż zaczną pachnieć. Ściągamy na chwilę z patelni, przesypujemy do ściereczki lub papierowego ręcznika i energicznie pocieramy, żeby pozbyć się brązowej, gorzkawej osłonki na orzechach. Ponownie wsypujemy je na patelnię, wlewamy łyżkę oleju i obtaczamy w nim orzeszki. Po kilku minutach smażenia zdejmujemy orzechy z ognia i mocno posypujemy solą.

Krok 3

Myjemy gruszkę i morele, a następnie kroimy na połówki. Mocno rozgrzewamy patelnię i przez około dwie minuty grillujemy na niej owoce ułożone przecięciem do patelni. Podlewamy łyżeczką miodu i jeszcze chwilę smażymy. Następnie odstawiamy patelnię z ognia.

Krok 4

Teraz ser. Do miseczki wsypujemy bułkę tartą. Kroimy kozi ser na krążki grubości centymetra i zwilżamy wodą. Chodzi o to, żeby panierka lepiej do nich przylegała. Dzięki panierce ser zarumieni się, będzie lekko chrupki z zewnątrz i kremowy w środku i nie roztopi podczas smażenia. W roli  panierki może wystąpić zwykła mąka lub mąka razowa.

Po obtoczeniu w panierce kładziemy ser na średnio rozgrzanej patelni, podlanej niewielką ilością oleju. Smażymy około minuty z każdej strony, albo do czasu aż serek się przyrumieni.

Krok 5

Przygotowujemy dresing – wlewamy wszystkie składniki do słoiczka, zakręcamy go i mocno potrząsamy, aż powstanie gładka emulsja.

Krok 6

Na talerz wykładamy rukolę, układamy na niej owoce, na wierzch kładziemy ser, na nim cebulkę, polewamy dresingiem i posypujemy pokruszonymi orzechami.

Zobacz menu na tydzień – zielono mi, w którym wykorzystaliśmy ten przepis.