Kozi ser lubi słodkie towarzystwo. W tej sałatce z botwinki słodkie smaki przełamaliśmy uprażonymi solonymi orzeszkami laskowymi. Pycha!
Czas: 15 minut
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 2
W sklepach są już pierwsze botwinki i pierwsze morele! Najbardziej wyrazista oznaka nadciągającego lata, pachnącego cytrusami i delikatnymi, młodymi warzywami. Niewiele jest nowalijek równie pysznych jak młody buraczek ćwikłowy, jeszcze nie rozwinięty, słodki i soczysty z pióropuszem zielonych liści pokrytych siatką purpurowych żyłek. Wspaniałe dzieło sztuki.
Zazwyczaj liście i cała botwinka lądują w chłodnikach i jest to jak najbardziej chwalebny sposób spożytkowania warzywa. Liście znakomicie nadają się jednak na bazę do sałatek, a niewielkie buraczki, cienko pokrojone mogą jej nadać chrupkości i charakteru.
Tak właśnie jest w naszej sałatce, w której wykorzystaliśmy botwinkę jako podstawę, na której wyłożyliśmy podsmażone morele, gruszki i kozi ser, składniki miękkie i kremowe w konsystencji, dla których kontrę stanowią podprażone, słone orzechy laskowe.
Składniki:
- Rolada z sera koziego 100 gram
- Kilka moreli
- 1 gruszka
- Garść orzechów laskowych
- Pół niedużej czerwonej cebuli
- Pęczek botwinki
- 3-4 łyżki bułki tartej do panierowania sera
- 2-3 łyżki octu balsamicznego (lub łyżeczka miodu i 2 łyżki cytryny)
- 1 łyżka oleju
- Sól
- Pieprz
Dresing
- Łyżka soku z cytryny
- Łyżka musztardy miodowej
- Łyżka oleju
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej dość mocno suchą patelnię. Wysyp orzechy laskowe. Smaż kilka minut, aż zaczną pachnieć. Ściągnij z patelni, przesyp do ściereczki lub papierowego ręcznika i energicznie pocieraj, żeby pozbyć się brązowej, gorzkawej osłonki na orzechach. Ponownie wsyp je na patelnię, wlej łyżkę oleju i obtocz w nim orzeszki. Po kilku minutach smażenia zdejmij orzechy z ognia i mocno posyp solą.
Krok 2
Pokrój cebulę w cieniutkie piórka i smaż, aż ładnie się zrumienią. Zdejmij je z patelni.
Krok 3
Umyj gruszkę i morele, a następnie przekrój owoce na połówki. Mocno rozgrzej patelnię i przez około dwie minuty grilluj na niej owoce ułożone przecięciem do patelni. Zdejmij z patelni.
Krok 4
Teraz ser. Do miseczki wsyp bułkę tartą. Pokrój kozi ser na krążki grubości centymetra i zwilż wodą z obydwu stron, po to, żeby panierka lepiej do nich przylegała. Dzięki panierce ser zarumieni się, będzie lekko chrupki z zewnątrz i kremowy w środku i nie roztopi podczas smażenia. W roli panierki może wystąpić zwykła mąka lub mąka razowa.
Po obtoczeniu w panierce kładź ser na średnio rozgrzanej patelni, podlanej niewielką ilością oleju. Smaż około minuty z każdej strony, albo do czasu, aż serek się przyrumieni. Zdejmij z patelni.
Krok 5
Umyj botwinkę. Buraczki wraz z łodyżkami odkrój od liści. Buraczki pokrój w cienkie plasterki, a łodyżki w małe kawałki. Rozgrzej patelnię, wlej łyżkę oleju i wyłóż na niego buraczki i łodyżki. Dodaj ocet balsamiczny (lub miód i cytrynę) i smaż do czasu, aż buraczki zrobią się al dente- 2-3 minuty. Zdejmij z patelni.
Krok 6
Przygotuj dresing – wlej wszystkie składniki do słoiczka, zakręć go i mocno potrząśnij, aż powstanie gładka emulsja.
Na talerz wyłóż liście botwinki, na niej ułóż gruszkę i morele, ser, usmażone buraczki, a na nich cebulkę. Polej dresingiem i posyp pokruszonymi orzechami.
Smacznego!