Drobiowy kebab to bardzo ciekawa propozycja na rozpoczynający się sezon grilowy. Szaszłyki są bardzo aromatyczne dzięki prostej mieszance ziół. Można je zrobić z filetów z polędwiczki wieprzowej, filetów z kurczaka lub, jak w tym przepisie, z filetów z indyka.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas marynowania: Co najmniej 2 godziny
Czas pieczenia: 15 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Bardzo prosty przepis na aromatyczne, pachnące przyprawami drobiowe kebaby, które można usmażyć, upiec w piekarniku lub zgrilować. Pinchos morunos, bo tak brzmi oryginalna nazwa, jest jednym z klasycznych dań kuchni hiszpańskiej.
Nazwę najczęściej tłumaczy się jako hiszpańskie szaszłyki z polędwiczki wieprzowej. Czasem mówi się o nich też kebaby wieprzowe i to drugie określenie bardziej oddaje prawdziwe pochodzenie potrawy, wywodzące się z czasów, gdy Maurowie, berberyjskie plemię z północnej Afryki okupowało południową Hiszpanię i Portugalię. Warto pamiętać, że nieźle rozgościli się na półwyspie Iberyjskim, gdyż ich rządy trwały od 700 r. Do 1400 r. z grubsza licząc.
Ślady panowania islamskich władców można znaleźć w wielu hiszpańskich przepisach. Pinchos morunos robione są co prawda z wieprzowiny, której muzułmanie nie jedzą, ale szaszłyki równie dobrze można przyrządzić z kurczaka, czy, jak my, z indyka.
Przepis na drobiowy kebab wzorowany na wpisie z bloga Tienda.com
Składniki:
- 3 polędwiczki z indyka
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 pokruszony liść laurowy
- ½ łyżeczki kuminu
- 1 łyżka drobno posiekanej pietruszki
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- ½ szklanki kuskusu ugotowanego według tego przepisu
Przygotowanie:
Krok 1
Pokrusz w dłoniach liść laurowy, a następnie utrzyj w moździerzu z pozostałymi zioła, zmiksuj robotem kuchennym lub przesiekaj nożem.
Krok 2
Osusz polędwiczki ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę o bokach około 2 cm. Przełóż do misy. Posyp mięso mieszanką ziół, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw do lodówki co najmniej na godzinę, najlepiej na całą noc.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Nadziej kawałki mięsa na 4 szpadelki do szaszłyków. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, a gdy będzie gorący wykładaj na patelnię kebaby i obsmażaj z każdej strony, aż mięso się zrumieni.
Krok 4
Przełóż na tackę do pieczenia i piecz 15 minut.
Wyjmij z piekarnika, przestudź i podawaj z kuskusem.
Smacznego!
Koszt dania:
- Polędwiczki z indyka (3 szt) – 14 zł
- Przyprawy – około 1 ½ zł
- Kuskus – 1 ½ zł
- Przyprawy do kuskusu (oliwa, sok z cytryny, sól, natka pietruszki) – około 1 ½ zł
Razem – około 19 zł za 4 szaszłyki z kuskusem