Spaghetti z cukinii i podpiekanych warzyw to doskonała sałatka, połączenie świeżych i pieczonych składników. Chrupiąca eksplozja pyszności!

Czas: 15 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2

Jeśli nie masz czasu, a chcesz zjeść coś pysznego, to spaghetti z cukinii będzie doskonałym rozwiązaniem. Danie jest chrupiące, bardzo świeże i soczyste. Wyraziste pesto z suszonych pomidorów daje mdłej ze swej natury cukinii prawdziwego kopa, a cieciorka i batat – ognia. Warto dodać do nich trochę pieprzu kajeńskiego, żeby podkręcić danie. Tu uwaga: cieciorkę i batata możesz upiec w piekarniku. Nastaw temperaturę na 220 stopni i piecz warzywa przez 15 minut.

Kup składniki bez wychodzenia z domu

Czy wiesz, że wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego przepisu (i innych dań) możesz zamówić bezpośrednio z naszego bloga we frisco.pl – z dostawą do domu! To super proste! Po prostu dodaj je do koszyka klikając przycisk poniżej. Nie doliczamy do tego żadnej marży!

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 400 ml cieciorki
  • 1 batat
  • 1 łyżka wędzonej lub słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki siekanej pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz

Pesto

  • 6 suszonych pomidorów zalewy
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • 8 łyżek oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Krok 1
Przepłucz cieciorkę na sicie. Batata obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, wysyp na niego cieciorkę i batata, wsyp łyżkę papryki, łyżeczkę czosnku i pieprz kajeński. Dobrze wymieszaj. Smaż na dość intensywnym ogniu 10-12 minut, aż ziemniak będzie miękki. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 2
W międzyczasie Umyj cukinie, wytnij obieraczką do warzyw „spaghetti” lub pokrój w cienkie paski.

Krok 3
Zrób pesto: przełóż do miksera suszone pomidory, parmezan, pietruszkę i sok z cytryny – zmiksuj. Dodaj olej, znowu zmiksuj. Dodaj odrobinę wody jeśli pesto jest za gęste.

Krok 4
Przełóż pesto do cukini, wymieszaj. Podawaj z cieciorką i batatem. Posyp zieleniną.
Smacznego!