Nawet jeśli nie lubisz ryżu, to TEN smażony ryż z jarmużem zjesz z apetytem i poprosisz o dokładkę. Może dlatego, że w sumie nie smakuje jak ryż:)

Czas: 15 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

smażony ryż z jarmużem

Smażony ryż z jarmużem i imbirem jest daniem prostym a wybitnym. Serio, nie wahamy się tego powiedzieć – smażony ryż jest wprost pyszny. Trzeba go tylko w odpowiedni sposób zrobić.

Po pierwsze najlepiej użyć do niego wczorajszego ryżu, albo co najmniej mocno wystudzonego. Smażony ryż zrobiony z ryżu świeżo ugotowanego zmieni się w pulpę, a w daniu chodzi o to, żeby każde ziarenko zachowało odrębność i indywidualizm. Ryż wystudzony jest mniej kleisty i łatwiej dzieli się na ziarenka.

Po drugie, imbir. To właściwie on jest głównym sprawcą smakowitości dania. Dodaje świeżości, aromatu i ostrości potrawie. Smaż imbir tak jak to jest w przepisie, czyli na samym początku, razem ze szczypiorem. Aromat jest naprawdę niesamowity.

Trzy, smażony ryż z jarmużem ma być na serio usmażony, właściwie zesmażony. Kiedy wyłożysz go na patelnię dociśnij łyżką do dna i tak zostaw na minutę, dwie. Potem przewróć na drugą stronę.

I jeszcze jedno: jeśli nie masz jarmużu możesz wrzucić do smażonego ryżu szpinak. Danie będzie też bardziej sycące z dodatkiem kurczaka, albo indyka (najpierw usmaż mięso, zdejmij z patelni a potem postępuj zgodnie z przepisem).

No i tyle. Zatem do roboty.

Smażony ryż z jarmużem zrobiliśmy na podstawie przepisu z bloga Gimmesomeoven.com.

Spróbuj inne nasze przepisy na smażony ryż:

z kurczakiem i pieczarkami

z fasolkami i groszkiem

z polędwiczką i krewetkami

Przeczytaj nasz krótki poradnik jak ugotować ryż do dań azjatyckich

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego i wystudzonego ryżu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tartego imbiru
  • 2 garści jarmużu posiekanego z grubsza – bez twardych łodyżek
  • 4 łodygi szczypioru dymki – bez cebulek
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki sosu sojowego (mniej lub więcej w zależności o twoich preferencji)
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego (opcjonalnie)
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Posiekaj szczypior. Zostaw kilka łyżek do dekoracji. Rozgrzej na patelni  2 łyżki masła, kiedy się zapieni wysyp na nie szczypior i tarty imbir. Smaż na średnim ogniu mieszając, żeby nie przypalić – 1-2 minuty.

Krok 2

Dodaj czosnek, zamieszaj. Dodaj łyżkę masła, a gdy się roztopi wyłóż na patelnię ryż, wymieszaj z warzywami i rozprowadź całość równo po patelni, dociskając do dnia i dość mocno podkręć temperaturę. Dociskaj ryż do patelni i smaż nie mieszając 1-2 minuty (gdyby ryż zaczął się mocno przypalać, zmniejsz temperaturę). Przemieszaj ryż i znowu rozprowadź po patelni i dociśnij do dna. Smaż w ten sposób, aż ryż się przysmaży i zrobi lekko brązowy. Dopraw sosem sojowym i olejem sezamowym i wymieszaj.

Krok 3

Dodaj jarmuż i groszek. Wymieszaj. Smaż do momentu aż jarmuż zwiotczeje. Wówczas przesuń warzywa na bok patelni, tak, żeby zrobić nieco wolnego miejsca. Wbij jajka do miseczki, wymieszaj i wlej na wolne miejsce na patelni. Zamieszaj, a kiedy jajka zaczną się ścinaj wmieszaj je w warzywa. Posyp siekanym szczypiorem. Podawaj. Smacznego!