Nawet jeśli nie lubisz ryżu, to TEN smażony ryż z jarmużem zjesz z apetytem i poprosisz o dokładkę. Może dlatego, że w sumie nie smakuje jak ryż:)
Czas: 15 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Smażony ryż z jarmużem i imbirem jest daniem prostym a wybitnym. Serio, nie wahamy się tego powiedzieć – smażony ryż jest wprost pyszny. Trzeba go tylko w odpowiedni sposób zrobić.
Po pierwsze najlepiej użyć do niego wczorajszego ryżu, albo co najmniej mocno wystudzonego. Smażony ryż zrobiony z ryżu świeżo ugotowanego zmieni się w pulpę, a w daniu chodzi o to, żeby każde ziarenko zachowało odrębność i indywidualizm. Ryż wystudzony jest mniej kleisty i łatwiej dzieli się na ziarenka.
Po drugie, imbir. To właściwie on jest głównym sprawcą smakowitości dania. Dodaje świeżości, aromatu i ostrości potrawie. Smaż imbir tak jak to jest w przepisie, czyli na samym początku, razem ze szczypiorem. Aromat jest naprawdę niesamowity.
Trzy, smażony ryż z jarmużem ma być na serio usmażony, właściwie zesmażony. Kiedy wyłożysz go na patelnię dociśnij łyżką do dna i tak zostaw na minutę, dwie. Potem przewróć na drugą stronę.
I jeszcze jedno: jeśli nie masz jarmużu możesz wrzucić do smażonego ryżu szpinak. Danie będzie też bardziej sycące z dodatkiem kurczaka, albo indyka (najpierw usmaż mięso, zdejmij z patelni a potem postępuj zgodnie z przepisem).
No i tyle. Zatem do roboty.
Smażony ryż z jarmużem zrobiliśmy na podstawie przepisu z bloga Gimmesomeoven.com.
Spróbuj inne nasze przepisy na smażony ryż:
Przeczytaj nasz krótki poradnik jak ugotować ryż do dań azjatyckich
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanego i wystudzonego ryżu
- 2 jajka
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki tartego imbiru
- 2 garści jarmużu posiekanego z grubsza – bez twardych łodyżek
- 4 łodygi szczypioru dymki – bez cebulek
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki sosu sojowego (mniej lub więcej w zależności o twoich preferencji)
- ½ łyżeczki oleju sezamowego (opcjonalnie)
- Pieprz
Przygotowanie
Krok 1
Posiekaj szczypior. Zostaw kilka łyżek do dekoracji. Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła, kiedy się zapieni wysyp na nie szczypior i tarty imbir. Smaż na średnim ogniu mieszając, żeby nie przypalić – 1-2 minuty.
Krok 2
Dodaj czosnek, zamieszaj. Dodaj łyżkę masła, a gdy się roztopi wyłóż na patelnię ryż, wymieszaj z warzywami i rozprowadź całość równo po patelni, dociskając do dnia i dość mocno podkręć temperaturę. Dociskaj ryż do patelni i smaż nie mieszając 1-2 minuty (gdyby ryż zaczął się mocno przypalać, zmniejsz temperaturę). Przemieszaj ryż i znowu rozprowadź po patelni i dociśnij do dna. Smaż w ten sposób, aż ryż się przysmaży i zrobi lekko brązowy. Dopraw sosem sojowym i olejem sezamowym i wymieszaj.
Krok 3
Dodaj jarmuż i groszek. Wymieszaj. Smaż do momentu aż jarmuż zwiotczeje. Wówczas przesuń warzywa na bok patelni, tak, żeby zrobić nieco wolnego miejsca. Wbij jajka do miseczki, wymieszaj i wlej na wolne miejsce na patelni. Zamieszaj, a kiedy jajka zaczną się ścinaj wmieszaj je w warzywa. Posyp siekanym szczypiorem. Podawaj. Smacznego!