Delikatna, aromatyczna posypka na grilla, która pięknie karmelizuje się pod wpływem ciepła, nadając mięsu nie tylko smak, ale i ładny wygląd. Doskonale nadaje się do przyrządzania piersi z kurczaka, dość cienko pokrojonej i lekko rozbitej tłuczkiem.
Przepis pochodzi od Melissy Clark.
Czas grillowania: 10 minut
Liczba porcji: Posypki z podanych składników starczy na podwójną pierś z kurczaka
Składniki:
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki ziaren kolendry
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
Przygotowanie:
Utrzyj wszystkie składniki w moździerzu. Natrzyj mięso przyprawami i odstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
Grilluj na dobrze rozgrzanym grillu, ale nie za blisko węgli, bo cukier w posypce łatwo może się spalić zamiast skarmelizować. Czas grillowania – po 5 minut z każdej strony.
Mięso a la grill z piekarnika
Mięso w tej posypce możesz też upiec w piekarniku. Nagrzej go do 240 stopni. Wstaw do środka blaszkę lub ruszt posmarowane olejem i nagrzewaj przez pół godziny.
Wyłóż mięso na rozgrzaną powierzchnię. Piecz pod samym grillem 8 minut z jednej strony i 5 minut z drugiej. Podczas pieczenia lekko uchyl drzwi do piekarnika.
Smacznego!
Szukasz więcej pomysłów na grilla – koniecznie sprawdź również:
Zaprawa na grilla z espresso i papryki