Delikatna, aromatyczna posypka na grilla, która pięknie karmelizuje się pod wpływem ciepła, nadając mięsu nie tylko smak, ale i ładny wygląd. Doskonale nadaje się do przyrządzania piersi z kurczaka, dość cienko pokrojonej i lekko rozbitej tłuczkiem.

Przepis pochodzi od Melissy Clark.

Czas grillowania: 10 minut

Liczba porcji: Posypki z podanych składników starczy na podwójną pierś z kurczaka 

Składniki:

  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 

Przygotowanie:

Utrzyj wszystkie składniki w moździerzu. Natrzyj mięso przyprawami i odstaw na co najmniej godzinę do lodówki. 

Grilluj na dobrze rozgrzanym grillu, ale nie za blisko węgli, bo cukier w posypce  łatwo może się spalić zamiast skarmelizować. Czas grillowania – po 5 minut z każdej strony.

Mięso a la grill z piekarnika

Mięso w tej posypce możesz też upiec w piekarniku. Nagrzej go do 240 stopni. Wstaw do środka blaszkę lub ruszt posmarowane olejem i nagrzewaj przez pół godziny.

Wyłóż mięso na rozgrzaną powierzchnię. Piecz pod samym grillem 8 minut z jednej strony i 5 minut z drugiej. Podczas pieczenia lekko uchyl drzwi do piekarnika.

Smacznego!

Szukasz więcej pomysłów na grilla – koniecznie sprawdź również:

Glazura z wina i cynamonu

Zaprawa na grilla z espresso i papryki

Marynata na grilla z sokiem jabłkowym

Tymiankowo cytrynowa glazura do skrzydełek