Ten schab w glazurze, choć robiony w piekarniku, smakuje zupełnie jak z grilla. Wszystko dzięki niecodziennej aromatycznej marynacie z winem i cynamonem.
Czas: 10 minut
Poziom trudności: łatwy
Niecodzienna marynata
Standardowa marynata do mięsa to kompozycja składników słodkich i kwaśnych. Tak samo jest w naszej glazurze: jest miód, korzenie, przyprawy. Rolę kwaśnego czynnika zamiast cytryny czy innego cytrusa, jak to jest zazwyczaj, pełni tu jednak wytrawne wino – tylko lekko kwaskowate, które marynacie nadaje bardzo przyjemny, kwiatowy aromat. Wino świetnie pasuje do cięższego, ziemnego posmaku, który daje obecny w marynacie cynamon.
Polecamy Wam tę łatwą do zrobienia glazurę o niecodziennym aromacie.
Przepis wzięliśmy od Florence Fabricat.
Składniki:
- 4 kawałki schabu lub karkówki
Glazura:
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 5 łyżek miodu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Krok 1
Wlej do rondla wino, sosy sojowy i ostrygowy, dodaj miód, paprykę i cynamon. Wymieszaj składniki. Dodaj 2 łyżki wody. Zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu 5 minut. Rozpuść mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaj do rondla. Gotuj jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Odstaw z ognia i wystudź.
Krok 2
Włóż mięso do foliowej torebki, dodaj do niej glazurę, potrząśnij energicznie, żeby marynata obtoczyła mięso. Marynuj w lodówce, co najmniej przez godzinę, a najlepiej całą noc.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 250 stopni i wstaw mięso pod sam grill. Piecz 10 minut z każdej strony. W międzyczasie posmaruj mięso glazurą. Obserwuj czy schab się nie przypala. Jeśli tak – obniż temperaturę do 220-240 stopni.
Podawaj z sałatką Zielonej Bogini wg tego przepisu.
Smacznego!