Bardzo prosta sałatka z pieczonej czerwonej kapusty, zapieczonej z musztardowym dresingiem. Do zrobienia w 30 minut.

sałatka z pieczonej czerwonej kapusty

Sałatka z pieczonej czerwonej kapusty na ciepło – idealna na chłodniejsze dni, rozgrzewająca, pożywna i zdrowa. Smakuje super, bo łączy w sobie chrupiącą cieciorkę i jarmuż al dente z miękkim batatem oraz upieczoną kapustą. W ogóle pieczona kapusta to coś absolutnie rewelacyjnego. Jeśli jeszcze nie próbowałeś, to koniecznie zrób ją, a przekonasz się, że w wersji pieczonej nabiera ona zupełnie innego smaku. Spora w tym zasługa słodko-kwaśnego dresingu (wzorowaliśmy się na przepisie z Thekitchen.com), dzięki któremu sałatka z pieczonej czerwonej kapusty staje się delikatna o lekko winnym posmaku.

Tu ważna uwaga: kapusta jest słodka i cukier w niej zawarty karmelizuje się podczas pieczenia. Obserwuj warzywa w piekarniku, żeby się nie przypaliły. Gdyby tak się działo, zmniejsz temperaturę.

Składniki:

  • ½ główki małej czerwonej kapusty
  • 1 batat
  • 400 ml cieciorki
  • 2 garści jarmużu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • Sól

Dresing

  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 220 stopni.

Umyj warzywa, osusz. Kapustę pokrój w cienkie plastry, batata obierz, pokrój w grubą kostkę. Przepłucz cieciorkę na sicie, odsącz.

Krok 2

Wyłóż na tackę do pieczenia kapustę, batata i cieciorkę. Posól. Batat i cieciorkę polej łyżką oleju, dopraw słodką papryką i pieprzem kajeńskim. Wymieszaj. Wstaw do piekarnika.

Krok 3

Przełóż składniki dresingu do zamykanego słoiczka. Zakręć i potrząsaj energicznie, aż do wymieszania składników.

Po 15 minutach wyjmij warzywa z piekarnika. Polej kapustę dresigniem. Wstaw na 5 minut. Wyjmij ponownie tackę z warzywami, dodaj do nich jarmuż, dopraw suszonym czosnkiem, wymieszaj i wstaw do piekarnika na 2-3 minuty aż jarmuż zwiotczeje.

Wyjmij z piekarnika. Wymieszaj jeszcze raz składniki sałatki. Dopraw ewentualnie solą i pieprzem. Podawaj.