Bardzo prosta sałatka z pieczonej czerwonej kapusty, zapieczonej z musztardowym dresingiem. Do zrobienia w 30 minut.
Sałatka z pieczonej czerwonej kapusty na ciepło – idealna na chłodniejsze dni, rozgrzewająca, pożywna i zdrowa. Smakuje super, bo łączy w sobie chrupiącą cieciorkę i jarmuż al dente z miękkim batatem oraz upieczoną kapustą. W ogóle pieczona kapusta to coś absolutnie rewelacyjnego. Jeśli jeszcze nie próbowałeś, to koniecznie zrób ją, a przekonasz się, że w wersji pieczonej nabiera ona zupełnie innego smaku. Spora w tym zasługa słodko-kwaśnego dresingu (wzorowaliśmy się na przepisie z Thekitchen.com), dzięki któremu sałatka z pieczonej czerwonej kapusty staje się delikatna o lekko winnym posmaku.
Tu ważna uwaga: kapusta jest słodka i cukier w niej zawarty karmelizuje się podczas pieczenia. Obserwuj warzywa w piekarniku, żeby się nie przypaliły. Gdyby tak się działo, zmniejsz temperaturę.
Składniki:
- ½ główki małej czerwonej kapusty
- 1 batat
- 400 ml cieciorki
- 2 garści jarmużu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżka oleju
- Sól
Dresing
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Krok 1
Nastaw piekarnik na 220 stopni.
Umyj warzywa, osusz. Kapustę pokrój w cienkie plastry, batata obierz, pokrój w grubą kostkę. Przepłucz cieciorkę na sicie, odsącz.
Krok 2
Wyłóż na tackę do pieczenia kapustę, batata i cieciorkę. Posól. Batat i cieciorkę polej łyżką oleju, dopraw słodką papryką i pieprzem kajeńskim. Wymieszaj. Wstaw do piekarnika.
Krok 3
Przełóż składniki dresingu do zamykanego słoiczka. Zakręć i potrząsaj energicznie, aż do wymieszania składników.
Po 15 minutach wyjmij warzywa z piekarnika. Polej kapustę dresigniem. Wstaw na 5 minut. Wyjmij ponownie tackę z warzywami, dodaj do nich jarmuż, dopraw suszonym czosnkiem, wymieszaj i wstaw do piekarnika na 2-3 minuty aż jarmuż zwiotczeje.
Wyjmij z piekarnika. Wymieszaj jeszcze raz składniki sałatki. Dopraw ewentualnie solą i pieprzem. Podawaj.